Espoonsolmun eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Espoo
Espoo.png
Kruisende wegen DK1.svgKantatie 50.svg
Type aangepast turbine
Opengesteld 198x

Het Espoonsolmun eritasoliittymä (knooppunt Espoo) is een knooppunt in Finland, vormgegeven als een aangepast turbineknooppunt. Hier kruist de valtatie 1 de Kehä III (ring 3).

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Espoo, een westelijke voorstad van Helsinki. Feitelijk is "solmun eritasolliittymä" dubbelop, beide woorden betekenen "knoop" en "knooppunt".

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een compact turbineknooppunt met één klaverlus. De Kehä III gaat hier over de valtatie 1 heen. Beide snelwegen tellen 2x2 rijstroken. Alle verbindingen zijn (krappe) turbinebogen, alleen de verbinding vanaf het noorden naar het oosten is een klaverlus vanwege gebrek aan ruimte. Het knooppunt ligt niet ver van het centrum van Espoo, dat verder een nogal verspreide voorstad van Helsinki is.

Geschiedenis

In 1956 opende de valtatie 1 tussen Helsinki en Espoo, en eindigde destijds ter hoogte van dit knooppunt. Dit was de eerste snelweg van Finland. In 1964 werd de Kehä III opengesteld vanaf hier tot Vantaa. De Kehä III was in eerste instantie een tweestrooks weg, en begon iets oostelijker dan het huidige knooppunt in het centrum van Espoo. Eind jaren '80 is dit deel omgelegd en toen is ook het knooppunt met de valtatie 1 opengesteld. Al eerder, in 1967, werd de valtatie 1 vanaf Espoo verder naar Veikkola verlengd.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 51.900 voertuigen over de valtatie 1 ten oosten en 39.700 voertuigen ten westen van het knooppunt. De Kehä III telde 19.900 voertuigen ten zuiden en 37.700 voertuigen ten noorden van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom