Estrada nacional

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Estradas nacionais)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een estrada nacional (EN), prefix N, is de term voor een nationale weg in Portugal, Angola, Mozambique en Guinea-Bissau.

Netwerk

De estradas nacionais verbinden alle plaatsen van enig belang met elkaar en met de autoestradas. De autoestradas zelf zijn geen estrada nacional, maar een aparte wegklasse. De uitbouwstandaard van de estradas nacionais varieert van snelwegachtige wegen tot reguliere tweestrooks wegen. Met name de estradas nacionais waar een IP-route overheen loopt zijn in de regel beter uitgebouwd, vaak met ongelijkvloerse kruisingen en soms 2+1 rijstroken. Dit is met name het geval in het oosten en midden van Portugal waar weinig snelwegen zijn.

Geschiedenis

Voordat Portugal een republiek werd in 1910 werd er gesproken van een estrada real (koninklijke weg). In het eerste wegenplan van 1889 waren de estradas reais en estradas distritais (districtswegen) inbegrepen. In 1910 werd de estrada real hernoemd naar de estrada nacional. In 1913 werd een nieuw wegenplan opgesteld waaronder ook een aantal estrada municipais (gemeentelijke wegen) vielen. Ook werden een aantal caminhos públicos van het plattelandswegennet opgenomen.

In 1933 werd het netwerk van estradas nacionais opgedeeld in twee wegklassen, namelijk een estrada nacional van de eerste en tweede klasse. De wegen van de eerste klasse verbonden Lissabon met andere steden en enkele steden onderling. De wegen van de tweede klasse, voornamelijk de estradas distritais van 1889, vormden de rest. In 1944 opende de eerste snelweg van het land, de estrada nacional 6, later onderdeel van de A5 tussen Lissabon en Oeiras. De basis van de huidige estradas nacionais ligt in het wegenplan van 1945. Hier werden drie wegklassen onderscheiden, genummerd van de N1 t/m N125 in de eerste klasse, de N201 t/m N270 in de tweede klasse en de N301 t/m N398 in de derde klasse. De wegen van de eerste en tweede klassen vormen het rede fundamental (fundamentele netwerk) die de steden verbinden. De nummers 501 t/m 999 werden toegekend aan de gemeenten en 1001 en hoger aan de plattelandswegen. Autoestradas zijn geen onderdeel van de estradas nacionais.

In 1985 werd het wegenplan herzien, het grootste verschil is dat onderscheid werd gemaakt tussen het rede fundamental, bestaande uit de Itinerários Principais (IP) en het rede complementar (aanvullend netwerk), bestaande uit de Itinerários Complementares. In 2000 werd het wegenplan opnieuw herzien, met kleine veranderingen, met name het beter definiëren van het netwerk. Tevens werd de nieuwe wegklasse estrada regional toegevoegd, waar een deel van de estradas nacionais naar over zijn geheveld. Ook zijn na 2000 een aantal IC-routes omgenummerd tot een autoestrada. Ook zijn een aantal IP-routes omgebouwd tot autoestrada, maar het IP-nummer is daarbij behouden gebleven.

Angola

In Angola zijn ook estradas nacionais.

Estradas nacionais in Angola

Via Expressa Fidel CastroAutoestrada N'zeto - Soyo


Brazilië

In Brazilië wordt de term estrada nacional niet gebruikt. Men spreekt hier over een rodovia. Dit kunnen wegen zijn die variëren van snelwegen met 20 rijstroken tot onverharde wegen in de jungle.

Guinea-Bissau

In Guinea-Bissau is in 2006 een netwerk van 5 estradas nacionais geïntroduceerd.

Estradas nacionais in Guinea-Bissau

N1N2N3N4N5


Mozambique

In Mozambique vormen de estradas nacionais de hoofdwegen. In het land is maar één autoestrada bij Maputo, de overige wegen zijn estradas nacionais, waarvan een groot deel niet verhard is. In Mozambique hebben ze de prefix N.

Estradas nacionais in Mozambique

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14


Referenties