Ethiopië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Ethiopia.svg
ኢትዮጵያ ʾĪtyōṗṗyā
Ethiopië.png
Hoofdstad Addis Ababa
Oppervlakte 1.104.300 km²
Inwonertal 99.465.000
Lengte wegennet 6.980 km
Lengte snelwegennet 100 km
Eerste snelweg 2002
Benaming snelweg ፈጣን መ ንገድ
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ETH

Dit artikel bevat het Ge'ez alfabet, dat niet altijd op computers aanwezig is. Installeer dit font om de tekst te kunnen zien.

Ethiopië is een groot binnengesloten land in het oosten van Afrika. Het land telt bijna 100 miljoen inwoners en is circa 28 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Addis Ababa.

Inleiding

Ethiopië grenst niet aan zee, sinds het noordelijke buurland Eritrea zich met een oorlog heeft afgescheiden. Het land grenst verder in het noorden aan Djibouti, in het oosten en zuiden aan Somalië, in het zuiden aan Kenya en in het westen aan Sudan en Zuid-Sudan. De hoofdstad Addis Ababa ligt centraal in het land op 2.400 meter hoogte. Ethiopië is bergachtig, het Ethiopisch Hoogland ligt in het midden van het land, met de Ras Dejen op 4.533 meter als hoogste punt. In het noorden ligt de Danakilwoestijn, die deels meer dan 100 meter beneden zeeniveau ligt. In het oosten ligt de Ogaden, een groot woestijngebied, dat ook vlakker is dan andere delen van het land. Het land meet maximaal 1.650 kilometer van oost naar west en 1.300 kilometer van noord naar zuid. Er zijn relatief weinig grote steden buiten Addis Ababa, alleen Gonder en Dese in het noorden en Nazret en Dire Dawa in het midden zijn van belang.

Ethiopië heeft een opvallende geschiedenis doordat het nooit een kolonie is geweest, één van twee landen in Afrika die niet gekoloniseerd is geweest. Het land heeft een lange geschiedenis van armoede en conflicten gekend, en geldt militair als één van de invloedrijkste landen van Afrika. In 1993 werd het noordelijke Eritrea onafhankelijk, waarna tussen 1998 en 2000 een oorlog tussen beide landen woedde. Recenter is Ethiopië wat stabieler en aan het ontwikkelen, mede door Chinese hulp. Het is één van de snelstgroeiende landen van Afrika wiens economie niet op olie is gebaseerd. Het inkomen is met $ 950 per inwoner echter erg laag, en armoede is wijdverspreid.

Wegennet

Door het bergachtige karakter van Ethiopië lag het land lang geïsoleerd, en transport is een tijdrovende zaak. Sinds eind jaren 90 wordt veel geld geïnvesteerd in het wegennet, dat in hoog tempo wordt opgeknapt. Een steeds groter aandeel van het wegennet is in goede toestand. Vanaf omstreeks 2007 volgde een tweede investeringsronde in het wegennet. In de periode 2009-2013 is 100.000 kilometer weg aangelegd in Ethiopië, voor 120 miljard birr (€ 4,5 miljard).[1]

Het hoofdwegennet is gecentreerd op de hoofdstad Addis Ababa, de meeste hoofdwegen beginnen in deze stad en lopen in alle windrichtingen. De route naar Djibouti is sinds het land niet meer aan zee ligt, de belangrijkste handelsroute geworden. Het wegennet met Eritrea is relatief geïntegreerd, mede doordat het voor 1993 één land was. Andere hoofdwegen lopen naar Kenya en Sudan, maar een verhard wegennet is in de grensstreken met Sudan en Somalië vrijwel non-existent. De verharde weg naar Somalië eindigt bij Jijiga, 660 kilometer voor de Somalische grens.

Ethiopië heeft één langere snelweg, de 80 kilometer lange Addis Ababa - Nazret Expressway, een tolweg met 2x3 rijstroken. Rond de hoofdstad Addis Ababa ligt een gedeeltelijk voltooide ringweg, de Ring Addis Ababa[2] met een parallelsysteem, waarbij voetgangers geen toegang hebben tot de weg. Deze is grotendeels ongelijkvloers, en wordt soms als autosnelweg beschouwd. In het centrum van Addis Ababa is door de Chinezen een groot ongelijkvloers knooppunt aangelegd.[3][4]

Wegnummering

Er is geen prefix bekend voor wegnummers in Ethiopië. De ééncijferige wegen lopen vanuit de regio Addis Ababa naar alle kanten van het land, zonder een bepaalde volgorde. Tweecijferige wegen zijn doorgaans aftakkingen of verbindingswegen. Het land had een gezamenlijk nummeringssysteem met Eritrea, op sommige wegen in Eritrea staan deze nummers nog aangegeven. De nummering loopt tot in de 40.

Routes

  • Route 1 Addis Ababa - Dese - Adigrat (gr. Eritrea): 870 km
  • Route 2 Dese - (gr. Eritrea): 390 km
  • Route 3 Addis Ababa - Gonder - Aksum (gr. Eritrea): 1.190 km
  • Route 4 Addis Ababa - Nazret - Dire Dawa - Jijiga: 640 km
  • Route 5 Addis Ababa - Asosa: 560 km
  • Route 6 Nazret - Dila - Moyale (gr. Kenya): 720 km
  • Route 7 Addis Ababa - Jima - Mizan Teferi: 530 km
  • Route 8 Nazret - Dodola - Goba - Gode - Ferfer: 940 km
  • Route 9 Addis Ababa - Arba Minch - Konso: 520 km
Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 15Route 18Route 30Route 40Route 41Route 43Route 44

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa


Bewegwijzering

Bewegwijzering op de Addis Ababa - Nazret Expressway.

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Ethiopië, voor zover deze aanwezig is. Bewegwijzering lijkt uit blauwe borden te bestaan, zowel in het Engels als het Ethiopisch.[5][6]. Ook groene borden zijn bij de luchthaven van Addis Ababa aanwezig.[7] Groene wegwijzers worden ook op de Addis Ababa - Nazret Expressway gebruikt. De bewegwijzering is daar tweetalig Engels en Amhaars.

Tolwegen

De eerste tolweg van Ethiopië was de 85 kilometer lange Addis Ababa - Adama Expressway die in 2014 opende. In 2018 opende de tweede tolweg van het land, een upgrade van de 220 kilometer lange weg van Dire Dawa naar Dewele als tweede route naar Djibouti.[8]

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan