Eurasia Tunnel

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Avrasya Tüneli
D100 TR.svg
Eurasia Tunnel map.png
Kruist Bosporus
Lengte 5.400 meter
Openstelling 20-12-2016
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Eurasia Tunnel (Turks: Avrasya Tüneli) is een boortunnel en onderzeetunnel in Turkije, gelegen in Istanbul.

Kenmerken

De Eurasia Tunnel is een 5,4 kilometer lange dubbeldeks boortunnel, bestaande uit één buis met twee dekken met 2x2 rijstroken, vergelijkbaar met de Duplex A86 in Paris. De tunnel verloopt onder de Bosporus bij het centrum van Istanbul, 106,5 meter beneden zeeniveau. Het is de zuidelijkste oeververbinding met de Bosporus. De tunnel vult de drie bruggen naar het noorden aan. Tegelijkertijd met de bouw van de tunnel is aan zowel de Europese als Aziatische zijde van Istanbul het wegennet over in totaal 14,5 kilometer opgewaardeerd naar 2x3 tot 2x4 à 2x5 rijstroken. De tunnel is niet toegankelijk voor vrachtverkeer, de maximaal toelaatbare doorrijhoogte bedraagt 2,80 meter. De maximumsnelheid bedraagt 70 km/h. In de tunnel is snel mobiel internet mogelijk. De tunnel ligt 1 kilometer ten zuiden van de spoortunnel Marmaray. Door de tunnel loopt de D100, één van de belangrijkste oost-westverbindingen van Turkije.

Geschiedenis

De boortunnel is aangelegd onder het build-operate-transfer (BOT) model, waarbij de tunnel na openstelling nog 26 jaar in het beheer is van de concessionair en daarna wordt overgedragen aan de Turkse overheid. De aansluitende infrastructuur is direct na openstelling in het beheer van de Turkse overheid gekomen. De tunnel is een tolweg, met elektronische tolstations aan beide zijden voor het inrijden van de tunnel.

Op 26 februari 2011 is een ceremonie voor het begin van de aanleg gehouden. De openstelling was gepland voor 2015, maar was vertraagd.[1] De tunnel is op 20 december 2016 officieel opengesteld voor het verkeer.[2][3][4]

Tol

De Eurasia Tunnel is een tolweg.

Externe links

Referenties