Eurovignet

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Eurovignette)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Eurovignet is een tolsysteem voor buitenlandse vrachtwagens voor snelwegen en sommige andere wegen in Denemarken, Luxemburg, Nederland en Zweden.

Het systeem

In landen zonder algemene tolwegen, zoals Frankrijk of Italië kunnen buitenlandse vrachtwagens niet via de wegenbelasting belast worden voor het gebruik van snelwegen en bepaalde hoofdwegen. Hiervoor is het Eurovignet-systeem opgezet. Eén vignet is geldig in alle landen die het systeem gebruiken. Het geldt voor vrachtwagens vanaf 12 ton.

Vrachtwagenchauffeurs moeten hun kenteken, land van herkomst, aantal assen (1-3 of 4 or meer), euro uitstootklasse (euro 0 t/m euro 6) en geldigheidsduur invullen. Dit kan via internet gedaan worden, maar ook aan de grens. Men kan betalen met de gangbare tankkaarten (zoals DKV), vlootkaarten en credit cards in euro's. De geldigheidsduur van het Eurovignet is minimaal 1 dag tot maximaal 1 jaar. Wanneer geen uitstootklasse bekend is, dan moet euro 0 ingevuld worden.

Tarieven

Tarieven 2019 (4 assen of meer).[1]

euronorm jaartarief dagtarief
euro 0 € 2.359 € 12
euro 1 € 2.042 € 12
euro 2 € 1.776 € 12
euro 3 € 1.543 € 12
euro 4 € 1.404 € 12
euro 5-6 € 1.250 € 12

Opbrengsten

Voor 2017 werd in Nederland een opbrengst van € 166 miljoen begroot.[2][3] Dit betreft de opbrengst van de belasting zware motorrijtuigen, waar het Eurovignet onderdeel van uit maakt en omvat derhalve zowel Nederlandse als buitenlandse vrachtwagens.

Geschiedenis

Het systeem is in 1994 voor het eerst ingevoerd voor België, Duitsland en Denemarken. In 1997 kwamen daar Luxemburg, Nederland en Zweden bij. In 2003 ging Duitsland over op de LKW-Maut. Sinds 2008 hoeven de chauffeurs het Eurovignet niet meer in de vrachtwagen te hebben, maar worden de gegevens elektronisch opgeslagen en zijn door de wegbeheerder op elk moment oproepbaar. In 2016 is België gestart met een aparte kilometerheffing voor vrachtverkeer. Het land is sindsdien geen onderdeel meer van het Eurovignet.

Toekomst

In de toekomst moet het Eurovignet verplicht worden voor alle voertuigen vanaf 3,5 ton. De ontwikkeling van afstandsgerelateerde elektronische vrachtwagentol zoals in landen als Zwitserland, België, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije maakt het voortbestaan van het Eurovignet onzeker. Mogelijk wordt in de huidige deelnemende landen in de toekomst ook overgestapt op een vergelijkbaar systeem.

Externe links

Referenties

  1. tariffs | eurovignettes.eu
  2. Beantwoording feitelijke vragen begrotingen IenM en Infrastructuurfonds 2017 (p2) | rijksoverheid.nl
  3. miljoenennota begroting 2018 (De belasting- en premieontvangsten in 2017) | rijksbegroting.nl