Evaculane

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evaculane-1.jpg
Evaculane-2.jpg

Een evaculane is een vluchtstrook langs een freeway in Texas die tijdens de evacuaties van de kuststeden Houston en Corpus Christi voor de komst van een orkaan kan ingezet worden als een extra rijstrook. De evaculanes liggen in de regio Houston en hebben een extra kantmarkering en lijken veel op die van spitsstroken in Nederland. De langste evaculanes liggen op de Interstate 10 in Texas richting westen. Deze rijstroken worden speciaal aangegeven.[1]

Systeem

Een evaculane is een variant op contraflow, waarbij alle rijbanen in één richting worden ingezet om uitgaand verkeer een zo hoog mogelijke capaciteit te bieden. Evaculanes zijn onderbroken bij toe- en afritten, maar omdat dit dunbevolkt gebied betreft geeft dit geen grote problemen. Evaculanes komen voor op snelwegen waar contraflow wordt ingezet, zodat 5 uitgaande rijstroken beschikbaar zijn in plaats van 2. Het verschil tussen evaculanes en contraflow is dat contraflow alleen wordt ingezet bij verplichte evacuaties, de evaculanes worden ook ingezet bij vrijwillige evacuaties.

Evaculanes worden ook ingezet op het onderliggend wegennet, hier zijn dan de center turn lane en vluchtstrook ingericht als extra rijstrook voor verkeer landinwaarts.

Effectiviteit

De evaculanes verhogen de capaciteit op de diverse snelwegen. Echter bij verplichte evacuaties is de verkeersstroom zo groot (Houston telt 7 miljoen inwoners) dat het desondanks tot gigantische congestie komt.

Locaties

Evaculanes komen langs de volgende wegen voor.[2]

  • I-10: Houston - San Antonio
  • I-37: Corpus Christi - San Antonio
  • US 290: Houston - Hempstead

Referenties