Exit only

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Exit-only)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Exit Only lane.

Een Exit Only lane is een rijstrook die enkel bedoeld is voor afslaand verkeer. Ze worden in de Verenigde Staten grootschalig toegepast. Een "Exit Only" markering is vergelijkbaar met de functie van de blokmarkering in Nederland, namelijk de scheiding tussen doorgaande en afslaande rijstroken.

In de foto is een wegsituatie te zien waarbij er diverse doorgaande rijstroken zijn, en de rechterrijstrook een uitvoegstrook is. Tevens is bewegwijzering voor de volgende afslag al te zien. De strook is nadrukkelijk niet bedoeld voor doorgaand verkeer.

Het wordt voornamelijk toegepast in stedelijke gebieden, waarbij afslagen zich elkaar snel opvolgen, vaak binnen een kilometer. Hierbij loopt de oprit door in de afrit van de volgende afslag, vergelijkbaar met een weefstrook. In de Verenigde Staten wordt niet altijd een blokmarkering toegepast. Daarbij is er in stedelijke gebieden feitelijk altijd sprake van portaalbewegwijzering, waardoor dit het onderscheid tussen doorgaande en afslaande rijstroken nog beter geaccentueerd kan worden.

In andere landen

Het gebruik van 'exit only' is in Europa onbekend. Het wordt wel toegepast in Israël, Nieuw-Zeeland en Nigeria. In Canada wordt een aangepaste versie gebruikt, een gele balk met daarin de pijl, maar zonder de tekst 'exit only'. In Australië wordt een aangepaste variant gebruikt, een vlak met daarop de tekst 'only'.

Referenties