Expressway 1 (Zuid-Korea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korea-1.png
Korea-1 map.png
1
Begin Busan
Einde Seoul
Lengte 416 km
Route

Afslagsymbool.svg1 Guseo

Afslagsymbool.svg1-1 Yeongnak

Afslagsymbool.svg2 Nopo

Knooppuntsymbool.svg3 Korea-551.png → Busan / Gwangju

Afslagsymbool.svg4 Yangsan

Afslagsymbool.svg5 Tongdosa

Afslagsymbool.svg6 West Ulsan

Knooppuntsymbool.svg7 Korea-16.png → Ulsan

Afslagsymbool.svg9 Gyeongju

Afslagsymbool.svg10 Geoncheon

Afslagsymbool.svg11 Yeongcheon

Afslagsymbool.svg12 Gyeongsan

Knooppuntsymbool.svg13 Korea-55.png → South Daegu / Busan

Knooppuntsymbool.svg14 Korea-20.png → Pohang

Afslagsymbool.svg16 North Daegu

Knooppuntsymbool.svg17 Korea-55.png → Chuncheon / Gwangju

Afslagsymbool.svg18 Yeonhwa

Afslagsymbool.svg19 Waeghan

Afslagsymbool.svg20 South Gumi

Afslagsymbool.svg21 Gumi

Knooppuntsymbool.svg22 Korea-45.png → Changwon / Seoul (alternate)

Afslagsymbool.svg22-1 East Gimecheon

Afslagsymbool.svg23 Gimcheon

Afslagsymbool.svg24 Chupungyeong

Afslagsymbool.svg25 Hwanggan

Afslagsymbool.svg26 Yeongdong

Afslagsymbool.svg27 Geumgang

Afslagsymbool.svg28 Okcheon

Knooppuntsymbool.svg29 Korea-35.png → South Daejeon / Gwangju

Afslagsymbool.svg30 Daejeon

Knooppuntsymbool.svg31 Korea-251.png → West Daejeon

Afslagsymbool.svg32 Sintanjin

Afslagsymbool.svg33 Cheongwon

Knooppuntsymbool.svg34 Korea-30.png → Sangju

Knooppuntsymbool.svg35 Korea-35.png → Seoul (alternate)

Afslagsymbool.svg36 Cheongju

Afslagsymbool.svg37 Mokcheon

Knooppuntsymbool.svg38 Korea-25.png → Gwangju

Afslagsymbool.svg39 Cheonan

Afslagsymbool.svg39-1 North Cheonan

Afslagsymbool.svg40 Anseong

Knooppuntsymbool.svg41 Korea-40.png → Incheon

Afslagsymbool.svg42 Osan

Knooppuntsymbool.svg42-1 Korea-400.png → Incheon (alternate)

Afslagsymbool.svg43A Singiheung

Afslagsymbool.svg43B Giheung

Afslagsymbool.svg44 Suwon

Knooppuntsymbool.svg45 Korea-50.png → Incheon / Wonju

Afslagsymbool.svg47A Pangyo

Knooppuntsymbool.svg48 Korea-100.png → Seoul ring road

Seoul city limits

Afslagsymbool.svg49 Seoul-Yangjae

Afslagsymbool.svg Seoul-Seocho

Afslagsymbool.svg Seoul-Banpo

Afslagsymbool.svg Seoul-Nonhyeon

Afslagsymbool.svg Seoul-Sinsa

Knooppuntsymbool.svg Olympic Expressway → South Han River Drive

Han Bridge → Downtown Seoul

De Expressway 1, ook wel de Gyeongbu Expressway (Koreaans: 경부고속도로; Gyeongbu Gosok Doro), is een expressway in Zuid-Korea. De autosnelweg verloopt vanaf de zuidelijke stad Busan naar de hoofdstad Seoul in het noordwesten. Het is de oudste en belangrijkste snelweg van het land. De autosnelweg bedient tevens de grote steden Ulsan, Daegu en Daejeon. De Expressway 1 is 418 kilometer lang.

Routebeschrijving

Busan

De autosnelweg begint in het noorden van de havenstad Busan, die 3,6 miljoen inwoners telt. Direct volgt een knooppunt met de Route 6, een snelweg die door het oosten van de stad naar de havens loopt. De havens van Busan gelden als de op 4 na grootste ter wereld. De snelweg telt vanaf hier 2x3 rijstroken en is een betonsnelweg. Aan de noordzijde van Busan volgt een tolstation, waaran de snelweg eerst naar het noordwesten draait. Bij de voorstad Yangsan volgt een knooppunt met de Expressway 551, die terug naar Busan loopt. Ondanks dat Seoul naar het noordwesten ligt, draait de Expressway 1 hier naar het noordoosten, omdat de bergruggen zo lopen. De snelweg telt dan 2x4 rijstroken en loopt door een berggebied met toppen tot zo'n 1.000 meter hoogte, iets landinwaarts.

De snelweg versmalt dan naar 2x3 rijstroken en loopt ten westen van Ulsan langs, een stad met 1,1 miljoen inwoners. Ulsan is gelijk de thuisbasis van de grote industrieën van Hyundai, met de grootste autofabriek ter wereld. De Expressway 16 verbindt Ulsan met de Expressway 1. Bij Gyeongju, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van Busan, draait de snelweg verder landinwaarts naar het westen. De snelweg volgt hier een smalle vallei omringd door lage beboste bergen en komt dan bij de agglomeratie Daegu uit. Daegu telt 2,5 miljoen inwoners en is de vierde stad van het land.

Daegu

De Expressway 1 telt hier 2x4 rijstroken. Aan de oostkant van de stad voegt de Expressway 55 vanuit Busan in en lopen beide wegen met 2x4 rijstroken langs de noordzijde van Daegu. Verderop volgt een knooppunt met de Expressway 20, die een bergachtige route naar Pohang aan de oostkust volgt. De snelweg steekt hier twee maal de rivier de Geumho over en aan de westzijde van Daegu slaat de Expressway 55 af richting Chuncheon in het noordoosten van Zuid-Korea. Naar het zuiden gaat de Expressway 451 die aansluiting geeft op de 45 naar Changwon en de Expressway 12 naar Gwangju. Hierna telt de snelweg nog steeds 2x4 rijstroken en buigt dan af naar het noorden.

De snelweg komt dan in de vallei van de Nakdong, één van de grotere rivieren in Zuid-Korea. Men komt dan door Gumi, een regiostadje met 375.000 inwoners. Hier steekt men de rivier de Nakdong over en niet veel verder volgt het knooppunt met de Expressway 45, een noord-zuidsnelweg vanaf Changwon naar Chungju naar het noorden, evenals een alternatieve route naar Seoul. De snelweg loopt door Gimcheon en versmalt naar 2x3 rijstroken door het midden van Zuid-Korea. Dit gebied is behoorlijk bergachtig met smalle dalen en steile beboste hellingen. Dit deel van de Expressway 1 kent vrij veel betonstukken.

Daejeon

De snelweg slingert stukken naar het westen en naar het noorden, en loopt naar het stedelijk gebied van Daejeon, een stad met 1,4 miljoen inwoners en één van de grootste steden in het land dat niet aan de kust ligt. Aan de oostkant van de stad voegt de Expressway 35 in, die vanaf Tongyeon aan de zuidkust komt, en onderdeel is van de ring van Daejeon. De 1 en 35 maken dan deel uit van het noordelijk deel van de ringweg en tellen 2x3 rijstroken. De snelweg loopt wat hoger dan de stad, over een helling want Daejeon ligt ingeklemd tussen de bergen. Aan de noordzijde van de stad slaat de Expressway 251 af, die de westring van Daejeon vormt en aansluiting geeft op de Expressway 25 naar Gwangju in het zuidwesten van het land.

Ten noorden van Daejeon liggen weer 2x4 rijstroken en loopt de snelweg door een brede vallei. Een kilometer of 25 ten noorden van Daejeon eindigt de Expressway 30, een oost-westsnelweg naar Sangju, een kleine stad een eind naar het oosten. Men komt dan bij de regiostad Cheongwon, waar de Expressway 35 naar het noorden gaat en een alternatieve route naar Seoul vormt. De Expressway 1 loopt vanaf hier naar het noordwesten met 2x3 rijstroken. Men komt door een aantal rivierdalen en bij Cheonan begint de Expressway 25 die pal naar het zuiden loopt naar Gwangju.

De Expressway 1 heeft dan de westelijke kuststrook van Zuid-Korea bereikt, maar blijft nog een eindje landinwaarts. Cheonan is een vrij grote plaats met 540.000 inwoners, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Seoul. De snelweg telt na het knooppunt met de 25 ook weer 2x4 rijstroken en passeert door een kustvlakte. Bij Pyeongtaek volgt een knooppunt met de Expressway 40, een oost-westsnelweg vanaf de havens bij Pyeontaek naar de Expressway 35 in het oosten. Noordelijker komt men door een aantal riviervlakten niet ver van de Gele zee. In dit gebied liggen al verre voorsteden van Seoul.

Seoul

Bij Osan volgt een knooppunt met de Expressway 400, die naar de kuststrook ten zuiden van Incheon loopt. Men komt daarna in de regio Suwon, een groot subcentrum van Seoul met 1 miljoen inwoners. Hier bestaat grootschalige nieuwbouw, veelal in de vorm van talloze flats. Men kruist dan de Expressway 50, een oost-westsnelweg vanaf Incheon naar Gangneung aan de oostkust van Zuid-Korea. Ten noorden van dit knooppunt telt de snelweg 2x5 rijstroken en komt door een verstedelijkte corridor. Er volgt dan één van de grootste tolstations van Zuid-Korea met 30 tolpoorten. Langs de snelweg staan vele wolkenkrabbers, alhoewel men hier nog 30 kilometer van het centrum van Seoul is. In de nieuwbouwstand Pangyo kruist men de Expressway 100, de ringweg van Seoul. Hier telt de snelweg nog 2x5 rijstroken en komt men in de stad Seoul zelf.

Tussen de zuidelijke voorsteden en Seoul ligt nog een beboste bergrug, waarna men vrij abrupt in het dichtbebouwde gebied van het zuiden van Seoul komt. Men kruist hier een aantal brede boulevards via klaverbladen en de snelweg loopt dwars door woonwijken en flats. Dichter naar het centrum versmalt de snelweg nogmaals, naar 2x3 rijstroken. De snelweg eindigt dan op de zuidoever van de rivier de Han, aan een knooppunt met de Olympic Expressway, een oost-westsnelweg over de zuidoever van de Han. Een 12-strooksbrug gaat dan verder naar het centrum.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

De Expressway 1 is de oudste autosnelweg in Zuid-Korea. In 1967 werd tot de aanleg besloten, waarna de snelweg in zeer hoog tempo is aangelegd. De bouw startte op 1 februari 1968 en binnen een jaar opende het eerste deel tussen Suwon en Seoul op 21 december 1968. Een week later opende het deel tussen Osan en Suwon. De autosnelweg is vervolgens dwars door Zuid-Korea aangelegd. Op 7 juli 1970 opende het laatste deel tussen Daegu en Daejeon. De bouw van de autosnelweg werd ondersteund door Amerikaanse expertise met de bouw van de Interstate Highways. Op 31 augustus 1971 werd de autosnelweg genummerd als de Expressway 1. In december 2002 werd een gedeelte van de weg in Seoul overgedragen aan een andere wegbeheerder, waardoor het snelwegdeel is ingekort van de Route 88 naar Yangjae. De snelweg werd hiermee 9 kilometer korter, maar die 9 kilometer is nog steeds een snelweg.

Verbredingen

De autosnelweg was oorspronkelijk met 2x2 rijstroken aangelegd. Het verkeer nam in de jaren '70 en '80 snel toe. In mei 1985 begon de eerste verbreding, een 22 kilometer lang traject tussen Daejeon en Cheongju in het midden van het land. Deze verbreding werd op 3 december 1987 opgeleverd. In 1990-1991 werd het 19 kilometer lange deel tussen Suwon en Seoul naar 2x4 rijstroken verbreed. In 1991 is ook een klein stuk van 8 kilometer ter hoogte van Cheongju naar 2x4 rijstroken verbreed.

Op 7 juli 1993 werd een verbreding van 100 kilometer tussen Cheongju en Suwon opgeleverd. Dit deel was naar 2x3 tot 2x4 rijstroken verbreed, waarmee de gehele noordelijke helft van de Expressway 1 van Daejeon tot Seoul over minimaal 2x3 rijstroken beschikte.

Tussen 1998 en 2002 is 18 kilometer van de snelweg tussen Geumho en Daegu naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 30 september 1998 werd de verbreding naar 2x4 rijstroken tussen Daejeon en Cheongju opgeleverd, dit deel was 14 kilometer lang en sloot aan op het verbrede deel bij Cheongju dat al in 1991 was opgeleverd. Tussen 1999 en 2003 is de snelweg tussen Okcheon en Daejeon naar 2x3 rijstroken verbreed. Op 6 december 1999 was de bypass van Daejeon naar 2x3 rijstroken verbreed. Hiermee had 160 kilometer van de Expressway 1 tussen nabij Daejeon en Seoul minimaal 2x3 rijstroken.

Tussen 2001 en 2005 is het zuidelijkste deel tussen Busan en Eonyang naar 2x3 rijstroken verbreed. Tussen 2001 en 2005 is een 16 kilometer tussen Gumi en Gimcheon naar 2x4 rijstroken verbreed. Vanaf 2003 is de snelweg tussen Eonyang en Gyeongju naar 2x3 tot 2x4 rijstroken verbreed. Op 23 december 2003 opende 72 kilometer tussen de oostkant van Deagu en Gimcheon met 2x4 rijstroken. Hiermee had ook een groot deel van de autosnelweg in het zuidoosten van Korea minimaal 2x3 rijstroken. In 2005 opende 15 kilometer met 2x3 rijstroken aan de noordkant van Busan.

In 2006 kwam de verbreding tussen Suwon en Pangyo naar 2x4 rijstroken gereed. Op 13 december 2006 werd de verbreding naar 2x3 rijstroken tussen Gimcheon en Yeongdong opgeleverd. In de periode 2009-2010 is een nieuw tracé van de snelweg aangelegd tussen Yeongdong en Okcheon, met 2x3 rijstroken. Het oude tracé was een stuk bochtiger en is toen buiten gebruik gesteld.

Tussen 2011 en 2015 is een traject van 8 kilometer tussen Seoul en Pangyo naar 2x5 rijstroken verbreed. De verbreding kwam op 30 juli 2015 gereed. Tussen 2011 en 2018 is de verbreding van 56 kilometer van Expressway 1 tussen Eonyang en Yeongcheon in het zuiden van het land naar 2x3 rijstroken uitgevoerd. De verbreding werd op 12 december 2018 opgeleverd. Hiermee had nagenoeg de gehele Expressway 1 minimaal 2x3 rijstroken.

Openstellingsgeschiedenis

traject lengte datum
Suwon - Seoul 23,6 km 21-12-1968
Osan - Suwon 14,2 km 30-12-1968
Daejeon - Cheonan 68,2 km 12-05-1969
Cheonan - Osan 38,1 km 29-09-1968
Busan - Daegu 122,1 km 19-12-1969
Daegu - Daejeon 149,8 km 07-07-1970

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is grotendeels 100 km/uur op de snelweg, alleen een aantal stedelijke delen hebben een maximumsnelheid van 80 km/uur. Tussen Seoul en Cheonan geldt sinds 2010 110 km/h.

Verkeersintensiteiten

De intensiteiten gelden ten noorden van de betreffende aansluiting.

Exit Locatie 2008 2017
45 Expressway 50 202.000 212.000
44 Suwon 237.000 243.000
43 Giheung 190.000 212.000
42 Osan 149.000 200.000
40 Anseong 156.000 196.000
39 Cheonan 132.000 174.000
38 Expressway 25 113.000 149.000
37 Mokcheon 78.000 103.000
36 Cheongju 77.000 99.000
34 Expressway 30 64.000 89.000
33 Cheongwon 106.000 114.000
32 Santinjin 112.000 118.000
31 Expressway 251 105.000 108.000
30 Daejeon 80.000 99.000
29 Expressway 35 71.000 86.000
28 Okcheon 47.000 61.000
27 Geumgang 36.000 46.000
26 Yeongdeong 35.000 46.000
25 Hwanggang 33.000 44.000
24 Chupungyeon 32.000 44.000
23 Gimcheon 32.000 47.000
22 Expressway 45 34.000 51.000
21 Gumi 69.000 104.000
20 South Gumi 77.000 114.000
19 Waeghan 93.000 130.000
17 Expressway 55 110.000 152.000
16 North Daegu 121.000 191.000
14 Expressway 20 114.000 182.000
13 Expressway 55 98.000 149.000
12 Gyeongsan 70.000 110.000
11 Yeongcheon 46.000 80.000
10 Geoncheon 38.000 87.000
9 Gyeongju 38.000 95.000
7 Expressway 16 40.000 81.000
6 West Ulsan 54.000 94.000
5 Tongdosa 59.000 100.000
4 Yangsan 66.000 113.000
2 Nopo 85.000 74.000
1 Busan 57.000 74.000

Referenties


Flag of South Korea.svg Expressways in Zuid-Korea Flag of South Korea.svg

Expressway 1Expressway 10Expressway 12Expressway 14Expressway 15Expressway 16Expressway 17Expressway 19Expressway 20Expressway 25Expressway 27Expressway 29Expressway 30Expressway 32Expressway 35Expressway 37Expressway 40Expressway 45Expressway 50Expressway 52Expressway 55Expressway 60Expressway 65

Expressway 100Expressway 102Expressway 104Expressway 105Expressway 110Expressway 120Expressway 130Expressway 151Expressway 153Expressway 171Expressway 173Expressway 202Expressway 204Expressway 251Expressway 253Expressway 255Expressway 292Expressway 300Expressway 301Expressway 400Expressway 451Expressway 500Expressway 551Expressway 600Expressway 700