Extradosed bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Extradosed)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kisogawa Bridge in Japan.

Een extradosed bridge is een type brug, feitelijk een kruising tussen een kokerbrug en een tuibrug. Uiterlijk lijkt deze het meest op een tuibrug, maar de manier waarop krachten worden opgevangen wijkt significant af van traditionele tuibruggen. Vaak wordt dit brugtype visueel als tuibrug beschouwd. Het is een vrij zeldzaam brugtype, veelal gebruikt voor overspanningen tot circa 250 meter.

Kenmerken

Een extradosed bridge heeft een relatief lage pyloon en een kokerbrugdek. Het grote verschil met een tuibrug is dat bij een tuibrug het brugdek voor vrijwel 100% door de tuien wordt gedragen. Bij een extradosed bridge is dit aandeel beduidend kleiner, circa 20 tot 50%. In plaats van verticale krachten zoals bij een tuibrug zorgen de tuien van een extradosed bridge meer voor horizontale krachten, de hoek waaronder de tuien aan het brugdek zijn bevestigd is bij een extradosed bridge beduidend kleiner dan bij een tuibrug. De meeste van deze bruggen zouden goedkoper als een reguliere vrije uitbouw kokerbrug gebouwd kunnen worden, of duurder als tuibrug. Een extradosed bridge is vrijwel nooit voordeliger ten opzichte van een boogbrug of uitbouw kokerbrug, alhoewel het verschil in kostprijs in sommige gevallen gering is. Een extradosed bridge is vooral esthetisch mooier dan een reguliere kokerbrug.

Extradosed bridges zijn qua ontwerp complexer dan reguliere tuibruggen of kokerbruggen. De spanning en draagkracht van het brugdek vereist meer ingenieurschap dan een reguliere brug, zeker als extradosed bridges ook nog in een bocht zijn gelegen.

Geschiedenis

De Harpe Bru (E6) in Noorwegen, de eerste extradosed bridge in Scandinavië.

De term extradosed bridge is relatief nieuw, alhoewel enkele van deze bruggen al bestonden voordat de term extradosed bridge werd toegepast. Eén van de oudste is de Ganterbrücke in Zwitserland in de Simplonpass uit 1980. Bijzonder is ook de Sunnibergbrücke, eveneens in Zwitserland, die in een boog ligt. In Noorwegen opende in 1987 al de Nordsundbrug die ook het principe van een extradosed bridge heeft. Sinds de jaren '90 zijn een aantal van dit type bruggen in Japan gebouwd. Sinds circa 2008 worden een aantal van dit type bruggen in Polen gebouwd. De aanleg van de extradosed bridge bij Mszana in de A1 in Zuid-Polen heeft veel problemen opgeleverd tijdens de bouw. In 2013 opende de Vidin - Calafat Bridge in Bulgarije, destijds één van de grotere extradosed bridges in Europa. In 2016 opende de Harpebrug van de E6 in Noorwegen, de eerste moderne extradosed brige in Scandinavië.

De bouw van extradosed bruggen nam een grote vlucht vanaf 2010, dit type brug is in korte tijd een relatief veelgebruikte oplossing geworden voor bruggen over de hele wereld.

Toepassingen

Een extradosed bridge wordt vooral toegepast bij middelgrote overspanningen tussen 150 en 250 meter, incidenteel iets groter. In 2013 was de Kisogawa Bridge in Japan de grootste brug van dit type met een hoofdoverspanning van 275 meter. De grootste brug van dit type in Europa is de Most Kwidzyn over de Wisła bij Kwidzyn in Polen met twee hoofdoverspanningen van 204 meter. Verder worden ze veel in Latijns-Amerika en Oost-Azië toegepast. In Noord-Amerika is dit brugtype vrijwel onbekend, mede door de relatief late introductie van reguliere tuibruggen. In 2012 opende de Pearl Harbor Memorial Bridge in Connecticut, de eerste extradosed bridge van de Verenigde Staten. In 2020 opende de Hongxi Bridge in China, op dat moment de hoogste extradosed bridge ter wereld.

België

De extradosed brug van de aansluiting Transportzone Meer.

Het viaduct "De Mosten" van de Aansluiting Transportzone Meer van de E19 bij de Nederlandse grens is een kleine extradosed bridge.

Ierland

Bij New Ross is een 14 kilometer lange bypass van de N25 gerealiseerd, die ook een 887 meter lange extradosed bridge met een overspanning van 230 meter omvat.[1]

Polen

In Polen zijn meerdere extradosed bridges gebouwd, waaronder enkele technisch complexe bruggen, zoals de Most Mszana van de A1 en de Brug bij Kwidzyn van de DK90. Polen heeft de grootste hoeveelheid extradosed bridges in Europa.

Rusland

Tussen Blagoveshchensk in Rusland en Heihe in China is een extradosed bridge over de rivier de Amur (Heilongjiang) aangelegd met meerdere overspanningen van 150 meter. Het is de eerste verkeersbrug tussen beide landen over deze rivier.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is in 2012 de eerste extradosed bridge opengesteld, de Pearl Harbor Memorial Bridge in New Haven, Connecticut. In 2014 openden twee parallelle extradosed bridges in Waco, Texas, onderdeel van de frontage roads van de Interstate 35. In 2017 opende de St. Croix Crossing als grote extradosed bridge op de grens van Minnesota en Wisconsin.

Zwitserland

Zwitserland was het eerste land dat extradosed bridges bouwde, beginnend met de Ganterbrücke op de route naar de Simplonpass.

Referenties