Florida Department of Transportation

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf FDOT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Florida Department of Transportation (FDOT) is de wegbeheerder van de Amerikaanse staat Florida. Het is één van de grootste DOTs van de Verenigde Staten.

Overzicht

FDOT is een uitvoerend agentschap dat rapporteert aan de gouverneur van Florida. FDOT beheert 19.560 kilometer weg en 7.152 bruggen. FDOT beheert ook 822 kilometer tolweg, door middel van Florida's Turnpike Enterprise.

Op het wegennet in het beheer van FDOT wordt dagelijks 534 miljoen voertuigkilometer afgelegd. 80% van het wegennet verkeert in goede staat en 95% van de bruggen verkeren in goede staat. Florida staat al jaren hoog op lijsten van de in beste staat verkerende infrastructuur van alle staten.

Het Florida Department of Transportation is vanwege de omvang van de staat gedecentraliseerd, bestaande uit 7 districten en Florida's Turnpike Enterprise. In veel staten bestaan districten binnen het department of transportation, maar in Florida zijn ze meer autonoom van elkaar dan in veel andere staten. Elk district wordt geleid door een District Secretary en hebben allemaal eigen afdelingen voor beheer, planning en productie (van bijvoorbeeld wegwijzers of verkeersborden).

Geschiedenis

Het Florida Department of Transportation heeft zijn oorsprong in het State Road Department, dat in 1915 werd opgericht om wegen aan te leggen in het toen nog zeer dunbevolkte en rurale Florida. Het was initieel een adviesraad, maar nam na de Federal Aid Road Act of 1916 een rol van actief wegbeheerder op zich. In 1920 werden vanwege de uitgestrektheid van de staat meerdere divisies opgericht, de basis voor de huidige districten. Eén van de eerste grote wegenprojecten in Florida was de bouw van Tamiami Trail door de Everglades tussen 1923 en 1928.[1]

De taken en financiering van wegenprojecten nam vanaf de jaren '30 een grote vlucht, maar met name na de Tweede Wereldoorlog begon Florida snel te groeien en werd een uitgebreid netwerk van state roads aangelegd. In 1953 werd de Florida State Turnpike Authority opgericht om Florida's Turnpike aan te leggen, de eerste lange autosnelweg van Florida, die in fases tussen 1957 en 1964 opende.

Met de creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 kreeg FDOT de taak en financiële middelen om dit omvangrijke netwerk van autosnelwegen te realiseren, wat grotendeels in de jaren '60 en '70 werd uitgevoerd. In 1969 werd het State Road Department omgevormd tot het hedendaagse Florida Department of Transportation, dat ook de taak van luchtvaart, ruimtevaart en openbaar vervoer op zich nam. De Florida State Turnpike Authority ging toen ook op in FDOT.

In 1999 werd de SunPass geïntroduceerd als elektronische betaaloptie op de tolwegen in Florida. In 2002 werd de Florida's Turnpike Enterprise opgericht als tolwegbeheerder die meer op afstand van FDOT staat.

Statistieken

In fiscaal jaar 2023-2024 had FDOT een budget van $ 14,8 miljard.[2]

Externe links

Referenties