Frans-Guyana

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf FG)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of French Guiana.svg
Frans-Guyana.png
Hoofdstad Cayenne
Grootste stad Cayenne
Oppervlakte 83.534 km²
Inwonertal 294.071
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

Frans-Guyana (Frans: Guyane française of kortweg Guyane) is een overzees département van Frankrijk, gelegen in Zuid-Amerika. Het département telt 290.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 83.000 km², ruim twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad is Cayenne.

Inleiding

Frans-Guyana is gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika en grenst in het westen aan Suriname en het zuiden en oosten aan Brazilië. Frans-Guyana meet ongeveer 360 kilometer van noord naar zuid en 300 kilometer van west naar oost. Frans-Guyana bestaat voornamelijk uit ondoordringbare jungles. De bevolking woont overwegend langs de noordkust. Bijna de helft van de inwoners van het departement woont in de hoofdstad Cayenne, waarvan de agglomeratie 145.000 inwoners telt.

Frans-Guyana is het grootste overzeese gebied van Frankrijk en is tevens een onderdeel van de Europese Unie. Er wordt met de euro betaald. Frans-Guyana is beduidend minder ontwikkeld dan Frankrijk zelf en sterk afhankelijk van Franse subsidies. Ongeveer 25% van de economie wordt bepaald door het ruimtevaartcentrum Kourou.

Wegennet

In Frans-Guyana zijn geen snelwegen of voie expresses, maar wel twee route nationales, de N1 en de N2, die samen een kustroute van de Surinaamse grens naar de Braziliaanse grens vormen. Deze route is sinds 2004 volledig geasfalteerd. Op de grens met Brazilië is een grote tuibrug over de grensrivier. Aan Braziliaanse zijde sluit de BR-156 daar op aan en loopt naar Macapá, maar is nog deels onverhard. Rondom Cayenne zijn enkele départementale wegen. Er is geen vaste oeververbinding naar Suriname. Tevens zijn er geen wegen die meer dan 50 kilometer landinwaarts lopen. Op 15 april 2014 opende de eerste ongelijkvloerse kruising van Frans-Guyana in Cayenne.[1]

Route Nationales in Frans-Guyana

N1N2

Wegnummering

Momenteel zijn er slechts twee route nationales in Frans-Guyana, de N1 en N2. In 2005 is in Frankrijk het wegennet gedecentraliseerd. Per 2008 zijn de oude route nationales in Frans-Guyana overgedragen aan de regionale overheid.

Er waren de volgende route nationales;

  • N1bis Cayenne: 4 km
  • N3 Cayenne - Rémire-Montjoly: 9 km
  • N4 Rémire - Aéroport Félix Éboué: 13 km
  • N5 Saint-Laurent-du-Maroni - Apatou: 54 km
  • N2001: Sinnamary: 5 km

Bewegwijzering

In Frans-Guyana wordt de gebruikelijke Franse bewegwijzering toegepast.

Referenties

Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans PolynesiëNew CaledoniaSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis and Futuna