FasTrak

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Fastrak)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FasTrak.png

FasTrak is het elektronische tolsysteem (ETC) van California. Het systeem wordt in de gehele staat gebruikt op alle tolwegen en tolbruggen.

Kenmerken

FasTrak gebruikt de RFID technologie op 915 MHz en werkt met een transponder aan de voorruit en ontvangers bij de tolstations. Men heeft een account waar telkens een bedrag vanaf geschreven wordt wanneer men langs een tolpunt komt. Wanneer men geen transponder heeft, of de transponder niet werkt, dan wordt het kenteken geregistreerd met camera's. Wanneer het kenteken overeenkomt met een FasTrak-account dan wordt het bedrag gewoon afgeschreven, anders volgt een boete naar de eigenaar van het voertuig. Een gebruiker van FasTrak kan op alle tolwegen in California tol betalen, maar men wordt aangeraden een account te openen bij het regiokantoor in het gebied waar men het meest rijdt, om korting te krijgen. Reguliere gebruikers van een ander gebied kunnen een verhoging verwachten als men consequent buiten het eigen tolgebied rijdt. De gebieden zijn de San Francisco Bay Area, Los Angeles en San Diego.

Geschiedenis

Toen de eerste elektronische tol in 1989 werd ingevoerd op de Dallas North Tollway in Texas had California meteen interesse in het systeem, met name om de tolfiles op de drukke tolbruggen rond San Francisco te verminderen. Destijds lagen de intensiteiten op een aantal tolfaciliteiten al boven de 200.000 voertuigen per etmaal, wat voor lange files zorgde. Omdat de tolverbindingen door diverse autoriteiten beheerd worden, werd in 1990 een wet doorgevoerd om een uniform systeem in te voeren. California was hiermee de eerste staat die een uniform elektronisch tolsysteem verplicht stelde. Toen de State Route 241 in Orange County opende in 1993 werd dit de eerste elektronische tolfaciliteit in de staat. Het systeem werd toen "FasTrak" genaamd.

De eerste transponders hadden de omvang van een Walkman met een smart-card ter verificatie. Dit systeem was echter niet populair, mede door de abonnementskosten van $ 10 per jaar. Toen de tolstroken op de State Route 91 in 1995 bij Anaheim opende werd een nieuw systeem ingevoerd met een transponder ter grootte van een onderzetter. In 1996 werd het systeem ingevoerd op de State Route 73 in Irvine en op de State Route 261 bij Tustin en de tolstroken op de Interstate 15 in San Diego in 1998.

Het systeem moest echter aangepast worden voor gebruik op de tolbruggen rond San Francisco, omdat er problemen waren met het herkennen van maar liefst 18 tolklassen voor vrachtwagens. In 1997 kreeg de Carquinez Bridge in de Interstate 80 de eerste FasTrak in de regio San Francisco. In oktober 2000 werd het systeem op de rest van de tolbruggen rond San Francisco ingevoerd, zoals op de Golden Gate Bridge en de San Francisco-Oakland Bay Bridge. In 2007 werd het systeem ingevoerd op de State Route 125 in San Diego. Vanaf 2009 accepteert het San Francisco International Airport het systeem als betalingsmiddel voor zijn parkeergarage, inclusief langparkeren.

Later werden sommige tolwegen volledig elektronisch, een concept dat 'open road tolling' heet. Hier zijn geen traditionele tolstations waar cash betaald kan worden. In 2013 ging de Golden Gate Bridge cashless, gevolgd door de tolwegen van Orange County in 2014. De HOT lanes hadden al vanaf het begin open road tolling, omdat tolstations hier niet praktisch waren.

Zie ook

Referenties