Lutrapassage/Natrixpassage

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Faunapassage Naardermeer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lutrapassage/Natrixpassage
NLN236.svg
Lutrapassage.jpg
Natuurgebied(en) Ankeveense plassen/Naardermeer
Lengte 2x80 meter
Openstelling 09-10-2013
Intensiteit
Locatie kaart

De Lutrapassage en Natrixpassage zijn een tweetal ecoducten in de N236 ter hoogte van het dorp Ankeveen in de provincie Noord-Holland. De twee passages vormen samen een ecologische corridor tussen de Ankeveenseplassen en het Naardermeer.

Kenmerken

In tegenstelling tot veel natuurverbindingen gaat de weg hier over de te kruisen passages heen. De natuurverbinding bestaat uit twee viaducten. De westelijke brug ligt ter hoogte van de molen "Hollandia" en de oostelijke een paar honderd meter ten oosten van de kruising met het Hollands End. De viaducten zijn circa 80 meter lang en de onderdoorgang is circa 3 meter hoog. De rijbanen van de N236 liggen circa tien uit elkaar om een goede lichtinval te hebben onder de viaducten.

Naamgeving

De officiële benamingen voor de passages zijn 13 maart 2014 bekendgemaakt[1]. Als werknaam werd de naam Faunapassage Naardermeer gebruikt in diverse stukken en in de media. Op de fietspaden van de viaducten staat het woord "faunapassage" geschilderd dat vanuit de lucht te zien is. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland hadden gezamenlijk een wedstrijd uitgeschreven waaruit de namen Lutrapassage en Natrixpassage zijn voortgekomen. De wedstrijd liep tot 1 november 2013. De namen zijn de Latijnse benamingen voor respectievelijk de otter en ringslang.

Geschiedenis

De bouw van de passage startte in februari 2013. Op 6 mei 2013 werden de oostelijke viaducten en in het weekend van 25 mei 2013 de rotonde met het Hollandse End opengesteld voor het verkeer. Op 26 augustus 2013 volgde de westelijke viaducten waarmee het belangrijkste deel van het project gereedkwam. Tot november 2013 vonden nog afrondende werkzaamheden plaats zoals de aanleg van een parallelweg en afwerking van de bermen. De N236 is op beide plekken omgelegd en loopt met gescheiden rijbanen over de viaducten. De weg heeft hierdoor een 2x1 indeling gekregen over de viaducten. De voormalige 1x2 rijbaan met bijbehorende fietspad is inmiddels gesloopt. Het oude tracé is onderdeel geworden van het natuurgebied. Op 9 oktober 2013 is de faunapassage officieel opengesteld.

Het faunapassageplan valt samen met een algehele reconstructie van de N236 door de provincie Noord-Holland om de weg verkeersveiliger te maken. De ongeregelde kruising met het Hollands End is omgebouwd tot een rotonde. Verder is de naast gelegen 's-Gravelandse Vaart circa 50 meter naar het noorden opgeschoven om ruimte te maken voor de passage en is er een fietsverbinding onder de oostelijke viaducten van de N236 aangelegd.

Externe Links

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot