Fayetteville

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Downtown Fayetteville.

Fayetteville is een stad in de Amerikaanse staat North Carolina. De stad telt 209.000 inwoners en heeft een agglomeratie met 392.000 inwoners (2023). Het is daarmee de zesde stad van North Carolina. Fayetteville staat vooral bekend om de militaire basis Fort Liberty (Fort Bragg).

Inleiding

Fayetteville ligt in het binnenland van oostelijk North Carolina, aan de Cape Fear River en op 130 kilometer van de kust. De stad ligt 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Raleigh, 130 kilometer ten noordwesten van Wilmington en 180 kilometer ten oosten van Charlotte. Fayetteville ligt in vrij vlak terrein met een afwisseling van bos en weilanden.

Het centrum van Fayetteville ligt aan de Cape Fear River, de stad is echter vrijwel alleen naar het noorden en westen gegroeid, het centrum grenst aan plattelandsgebieden die ten oosten van de Cape Fear River zijn gelegen. Het stedelijk gebied ligt voornamelijk in Cumberland County, maar er zijn ook grotere exurbs die in het excentrisch gelegen Harnett County liggen. Ook is het stedelijk gebied tot in Hoke County gegroeid.

Er zijn diverse steden in de Verenigde Staten vernoemd naar de Franse militair Gilbert du Motier, Marquis de Lafayette (1757-1834). Fayetteville, North Carolina was de eerste stad die naar hem vernoemd werd en is tevens de grootste stad binnen de gemeentegrenzen. Fayetteville, Arkansas heeft echter een grotere agglomeratie.

Tussen 2020 en 2023 behoorde Harnett County tot het metropolitan statistical area van Fayetteville en had de agglomeratie ruim een half miljoen inwoners.[1] In 2023 werd Harnett County echter gescheiden van het Fayetteville metropolitan statistical area, dat daardoor terugzakte van 529.000 naar 392.000 inwoners.[2]

Fort Liberty (Fort Bragg)

Fayetteville is voornamelijk bekend vanwege Fort Liberty, voor 2023 bekend als Fort Bragg, één van de grootste militaire bases ter wereld met meer dan 50.000 man personeel wat daar gelegerd is. Fort Liberty beslaat 650 km² met grote oefenterreinen naar het westen. Fort Liberty heeft twee militaire luchthavens. In Fort Liberty zijn voornamelijk eenheden van het U.S. Army gestationeerd, waaronder airborne en special forces. Op de basis zelf wonen ongeveer 30.000 mensen, minder dan ten tijde van de Koude Oorlog, een groot deel van het personeel woont tegenwoordig in Fayetteville en de suburbs.

Wegennet

Het wegennet van Fayetteville.

Fayetteville wordt aangedaan door de Interstate 95, het is de grootste stad langs I-95 in de staat. De autosnelweg bypasst het grootste deel van Fayetteville echter naar het oosten, waardoor I-95 bijna geen betekenis heeft voor vervoer binnen de agglomeratie. De Interstate 95 Business vormt de inprikker van het centrum van en naar I-95, waarvan het noordelijk deel een korte autosnelweg is.

De Interstate 295 vormt de ringweg van Fayetteville, langs de noord- en westkant van de stad. Dit is de voornaamste ontsluiting van Fort Liberty naar I-95. Voor intern verkeer in de stad spelen de State Route 87, State Route 210 en de All-American Freeway een rol.

Opvallend is dat Fayetteville geen directe snelwegverbindingen heeft met de meeste grote steden in North Carolina. Via I-95 en I-40 kan men Raleigh nog vrij direct bereiken. De route via NC-87 en US 421 naar Greensboro is een 2x2 divided highway en gedeeltelijk een freeway maar niet in de nabijheid van Fayetteville zelf. NC-87 vormt ook de voornaamste verbinding naar de havenstad Wilmington, maar is grotendeels nog een tweestrooks weg. Een directe verbinding naar Charlotte ontbreekt eveneens, men moet via een serie US Highways met nog forse delen die tweestrooks zijn.

Van het onderliggend wegennet verlopen er twee US Highways door Fayetteville, de US 301 en de US 401. Fayetteville is de enige grote stad in North Carolina die niet door een één- of tweecijferige US Highway wordt ontsloten, en ook de enige die niet op een oost-westroute is gelegen.

Freeways in Fayetteville

All-American Freeway


Geschiedenis

Fayetteville werd in 1783 gesticht als een stadje aan de Cape Fear River, als een soort outpost van de havenstad Wilmington. Het inwonertal groeide slechts langzaam, met 1.500 in 1790 en 4.600 in 1900. Fort Bragg ontstond in 1918 als een artillerieschietkamp. Fort Bragg begon vanaf de Tweede Wereldoorlog enorm te groeien, in 1940 had het fort 5.400 inwoners en Fayetteville 17.000 inwoners. In 1941 had Fort Bragg meer dan 50.000 bewoners en was ruim groter dan de stad Fayetteville. Na de Tweede Wereldoorlog begon de stad Fayetteville de functie als woongebied voor militairen over te nemen. Het groeide naar 60.000 inwoners in 1980. Veel mensen woonden echter buiten de stadsgrenzen van Fayetteville in Cumberland County. De stadsgrenzen zijn in de jaren '80 uitgebreid, waardoor het inwonertal bijna verdubbelde. Het inwonertal explodeerde na 2005 omdat veel Amerikaanse bases werden gesloten en personeel en eenheden werden verplaatst naar Fort Bragg. Tussen 1990 en 2010 verdubbelde het inwonertal nogmaals naar 200.000, waarmee Fayetteville één van de grotere steden in North Carolina werd.

De late groei van Fayetteville is ook te zien in de beperkte weginfrastructuur. In de jaren '60 is besloten om I-95 vrij ruim ten oosten van de stad aan te leggen, zo ver mogelijk van Fort Bragg af, waardoor I-95 geen betekenis had voor verkeer in de stedelijke regio. De bypass van Fayetteville zelf was zelfs het laatste deel van I-95 dat in North Carolina werd geopend in 1983.

Het verkeer binnen het stedelijk gebied was vooral afhankelijk van de All-American Freeway, opengesteld in 1978 als verbinding tussen de woonwijken van Fayetteville en Fort Bragg. De State Route 87 werd de voornaamste oostelijke invalsweg van het centrum van Fayetteville. Het centrum van Fayetteville is echter kleinschalig en onbeduidend binnen het stedelijke gebied.

De grootste upgrade na 2000 was de bouw van de ringweg, de Interstate 295 door het noorden en westen van de stad. Het eerste deel opende in 2003 maar het duurde tot 2016 voordat Fort Bragg met I-95 verbonden was langs de noordkant van de stad. De zuidelijke aansluiting volgt pas in 2026. Fort Bragg werd in 2023 hernoemd naar Fort Liberty.

Referenties