Fedafjordbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Fedafjorden bru)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fedafjorden bru
E39 NO.svg
Fedafjorden bru.jpg
Overspant Fedafjord
Rijstroken 1x2
Totale lengte 566 meter
Hoofdoverspanning 331 meter
Hoogte brugdek 50 meter
Openstelling 30-08-2006
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Fedafjordbrug is een hangbrug in Noorwegen, gelegen in Vest-Agder.

Kenmerken

De Fedafjordbrug overspant het Fedafjord bij het dorp Feda, zo'n 70 kilometer ten westen van Kristiansand. De hangbrug heeft een lengte van 566 meter en een hoofdoverspanning van 331 meter. Het brugdek ligt 50 meter boven het fjord. Over de brug loopt de E39 met 1x2 rijstroken. Vanaf de brug is goed uitzicht over het fjord, dat echter niet zo spectaculair is als de fjorden verder noordelijk.

Geschiedenis

De Fedafjordbrug is aangelegd als onderdeel van de Listerpakken, een wegenproject in Vest-Agder die een stuk van de E39 moest afsnijden, die voorheen via Kvinesund liep, een stuk verder landinwaarts. Als onderdeel van het project zijn de 3.340 meter lange Ravneheitunnelen en de Fedafjordbrug aangelegd. De reistijd tussen Kristiansand en Stavanger werd door het project met 20 minuten bekort. De brug opende tegelijkertijd met zeven korte tunnels op 30 augustus 2006 voor het verkeer. Het gehele project kostte 1.624 miljoen NOK. De tol wordt tot circa 2018 geheven.

Tol

De brug was onderdeel van de Listerpakken, dat met tol gefinancierd werd. Het tolstation bevond zich zo'n 13 kilometer ten oosten van de brug en daartussen was er nog de mogelijkheid om de weg te verlaten of op te rijden. De brug zelf was feitelijk tolvrij, maar doorgaand verkeer kwam wel door het tolstation. De tolheffing is op 27 augustus 2019 gestaakt.

Referenties