Federal Aid Highway Act

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Federal Aid Highway Act, ook bekend als de National Interstate and Defense Highways Act van 1956 was een wetsvoorstel die op 29 juni 1956 omgezet werd in een wet door president Eisenhower die 25 miljard dollar ($ 215 miljard in 2014 na inflatie) vrijmaakte voor de aanleg van 66.000 kilometer Interstate Highway in de Verenigde Staten in de 20 jaar na 1956. Het was het grootste openbare werken-project in de geschiedenis van de Verenigde Staten tot dan toe.

Achtergrond

Het geld werd beschikbaar gesteld in een fonds, waaraan de federale overheid 90% bijdraagt, en de overige staten 10%. Het geld moest beschikbaar komen door een brandstofaccijns. De wet is het gevolg van ervaringen van Eisenhower in 1919 toen het eerste gemotoriseerde konvooi van het Amerikaanse leger het land doortrok via de historische Lincoln Highway, welke de eerste weg van de oost- naar westkust was. Het konvooi kreeg veel mediapubliciteit en was gedeeltelijk ook een publiciteitsstunt die de noodzaak moest aantonen van een goed wegennet in het land. Het konvooi vertrok op 7 juli 1919 vanaf het centrum van Washington en ging via Gettysburg naar San Francisco. Bruggen stortten in en werden herbouwd, voertuigen kwamen vast te zitten in de modder, men kreeg pech en het konvooi bereikte San Francisco op 6 september 1919, na een reis van 2 maanden. Daarnaast deed Eisenhower ervaringen op met het Duitse Autobahn netwerk tijdens de tweede wereldoorlog, wat hem overtuigde een soortgelijk snelwegennet in de Verenigde Staten aan te leggen. Het konvooi van 1919 deed hem denken aan goede 2-strooks hoofdwegen, maar de Duitse Autobahn overtuigde hem ervan dat ongelijkvloerse snelwegen nodig waren. Zijn grote plan voor de snelwegen werd in 1954 onthuld en in 1956 omgezet in een wetsvoorstel. Het snelwegennet was oorspronkelijk vooral bedoeld voor militaire doeleinden; bij een invasie moest het Amerikaanse leger troepen snel kunnen verplaatsen.

De Interstate Highways waren echter niet de eerste snelwegen in de Verenigde Staten. Diverse tolwegen werden vanaf de jaren 40 aangelegd voor het Interstate Highway systeem, zoals de Pennsylvania Turnpike. In en rondom New York werden al vanaf de jaren 1910 voorlopers van de snelwegen aangelegd. In de Verenigde Staten liep men in eerste instantie achter op het Europese snelwegennet, wat voor de jaren 50 vooral in Duitsland, Italië en Nederland vorm kreeg. Daarna werd er echter zoveel gebouwd dat vanaf eind jaren 70 het Amerikaanse lange-afstandssnelwegennet vrijwel voltooid was, terwijl het toen in Europa pas vorm kreeg. Hedendaags moet het snelwegennet in centraal en oost Europa nog steeds vormkrijgen en is in sommige landen nog in de beginfase.

Zie ook

Referenties