Federal Highway Administration

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Federal Highway Administration, ook wel de FHWA, is een agentschap van het United States Department of Transportation dat is gericht op wegtransport. De taken van de FHWA bestaan uit twee delen; het "Federal-aid Highway Program" en het "Federal Lands Highway Program".

Taken

De rol van de FHWA in het Federal-aid Highway Program is om de federale financiering van de aanleg en onderhoud van het nationale wegennet te controleren en coördineren. Dit zijn voornamelijk Interstate Highways, US Highways en State Routes. De financiering komt voornamelijk uit brandstofaccijns in de Verenigde Staten en wordt overgedragen aan de staten. De FHWA zorgt hiermee dat de wegen op de juiste manier aanbesteed worden, een aangelegd worden volgens de geldende specificaties, richtlijnen en wetgeving.

De Federal Highway Administration beheert zelf geen wegen. Dit is een taak van de staten en lagere overheden. Wanneer een wegenproject in aanmerking komt voor federale financiering dient ook de federale wetgeving te worden uitgevoerd, zoals een environmental impact statement en record of decision. In sommige staten is deze federale wetgeving strenger dan de staatswetgeving, daarom kiezen staten er soms voor om wegenprojecten zonder federale financiering uit te voeren.

Het Federal Lands Highway Program voorziet in de juiste ontwerpen en standaarden voor de aanleg van wegen. Daarnaast zorgt de FHWA voor verkeersveiligheid, congestie, materialen en bouwmethoden. De FHWA publiceert ook de Manual on Uniford Traffic Control Devices (MUTCD), welke bijvoorbeeld de indeling, grootte en kleuren van verkeersborden vastleggen. Dit wordt gebruikt in de meeste staten.

Geschiedenis

In 1893 werd de Office of Road Inquiry opgericht, een federaal bureau dat wegenbouw coördineerde. In 1905 werd de naam gewijzigd naar de Office of Public Roads, dat een agentschap van het Department of Agriculture was. Indertijd was de wegenbouw op het platteland gericht op het ontsluiten van landbouwgebieden, met name in het productieve Midwesten van de Verenigde Staten. In 1915 werd de naam gewijzigd naar het Bureau of Public Roads, onder deze naam werd ook de Federal Aid Road Act van 1916 uitgewerkt. Dit was de eerste federale financiering voor openbare wegen in de Verenigde Staten. Er werd $ 75 miljoen (thans meer dan $ 1,6 miljard na inflatie) beschikbaar gesteld om 6% van de wegen te moderniseren. Om voor deze financiering in aanmerking te komen moesten de staten zelf een ministerie voor wegen oprichten, wat alle staten in 1917 hadden. Het Bureau of Public Roads distribueerde de $ 75 miljoen aan de staten in de jaren daar op volgend.

Vervolgens werd de Federal Aid Highway Act of 1921 aangenomen. Het Bureau of Public Roads opende een regionaal kantoor in het westen van het land om het wegennet in de 11 westelijke staten te ontwikkelen. De westelijke staten werden als laatste pas ontwikkeld en ontbraken het aan historische wegverbindingen zoals die er wel waren in het oosten en Midwesten van de Verenigde Staten. In 1939, tijdens de economische depressie, werd de Public Roads Administration opgericht. Deze had ten taak om het wegennet van de Verenigde Staten op grote schaal te asfalteren, iets wat begin jaren '30 al was ingezet als maatregel tegen de depressie. De uitvoering werd echter vertraagd door de Tweede Wereldoorlog. Het werd daarna omgevormd tot het Federal Works Agency, dat in 1949 weer werd afgeschaft en de naam Bureau of Public Roads weer terugkwam, als onderdeel van het Department of Commerce.

De Federal Aid Highway Act van 1956, die het Interstate Highway-programma opzette, leidde nog niet direct tot een grote wijziging bij het Bureau of Public Roads. Op 15 oktober 1966 werd de uiteindelijke Federal Highway Administration opgericht, dat sindsdien tot het U.S. Department of Transportation behoort.

Externe links

Referenties