Federatie Bosnië-Herzegovina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
BIH entiteiten.svg
Hoofdstad Sarajevo
Grootste stad Sarajevo
Oppervlakte 26.110 km²
Inwonertal 2.219.220 (2013)
Lengte snelwegennet 92 km
Eerste snelweg 2002
Afkorting FBIH

De Federatie Bosnië-Herzegovina (Federacija Bosne i Hercegovine) is een entiteit van Bosnië-Herzegovina, gelegen in het westen, midden en zuiden van het land. Het beslaat ongeveer 51% van het totale oppervlak van Bosnië-Herzegovina.

Inleiding

De Federatie Bosnië-Herzegovina (vaak afgekort tot FBIH of Federacija is één van de twee entiteiten van Bosnië-Herzegovina en is ontstaan in 1995, toen het verdrag van Dayton een einde maakte aan de burgeroorlog. Het is een samenvoeging van gebieden met overwegend Bošnjaken (moslims) en Kroaten die tijdens de oorlog samen tegen de Serviërs optrokken. De Serviërs hebben de andere entiteit, Republika Srpska.

Het westen en midden van de Federatie vlak tot heuvelachtig. Het grenst aan Kroatië in het westen en zuiden en in het noorden en oosten aan de Republika Srpska. Tegen de Kroatische grens zijn er nog 2 exclaves die door grondgebied van Srpska gescheiden zijn van de rest van de entiteit. De hoofdstad is Sarajevo.

In het noorden grenst de Federatie ook nog aan het District Brčko, dat tot geen van beide entiteiten behoort.

De scheidingslijn tussen beide entiteiten heeft de entiteitengrens. De Federatie bestaat bestuurlijk nog uit 10 kantons:

  1. Una-Sana (Unsko-sanski kanton)
  2. Posavina (Posavinski kanton
  3. Tuzla (Tuzlanski kanton)
  4. Zenica-Doboj (Zeničko-dobojski kanton)
  5. Bosna-Podrinje (Bosansko-podrinjski kanton)
  6. Srednja Bosna (Srednjobosanski kanton)
  7. Hercegovina-Neretva (Hercegovačko-neretvanski kanton)
  8. Zapadna Hercegovina (Zapadnohercegovački kanton
  9. Sarajevo (Sarajevski kanton)
  10. Zapadna Bosna (Zapadnobosanski kanton, Hercegbosanska županija, of kanton 10)

Hercategorisatie en hernummering

Op 20 maart 2014 is besloten om de wegen in de Federatie te hernummeren en hercategoriseren[1] Deze operatie zou op 15 november 2014 plaatsvinden, maar op 13 november 2014 is besloten dat deze operatie op 15 maart 2018 plaats zou gaan vinden.[2] Op 21 maart 2018 is besloten dat dit omvangrijke programma geen doorgang meer zal vinden.[3]

Wegbeheer

In Bosnië-Herzegovina ligt de verantwoordelijkheid voor het wegbeheer bij de entiteiten. De Federatie is dus verantwoordelijk voor alle wegen op haar grondgebied. Er liggen momenteel 2 stukken snelweg, dat is de A1 tussen Zenica en Sarajevo enerzijds en tussen Međugorje en de Kroatische grens anderzijds. Van de A1 zijn nog stukken in aanbouw. Het beheer van de regionale wegen valt onder de verantwoordelijkheid van de 10 kantons.[4]

Referenties