Fehmarnsundtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fehmarnsundtunnel
B207.svg
Fehmarnsundtunnel render 2020.jpg
Kruist Fehmarnsund
Lengte 1.700 meter
Openstelling 2028
Intensiteit
Locatie kaart

Niet te verwarren met de nabijgelegen Fehmarnbelttunnel die tussen Duitsland en Denemarken komt.

De Fehmarnsundtunnel is een geplande afzinktunnel in Duitsland, gelegen tussen het vasteland en het eiland Fehmarn, die de Fehmarnsundbrücke moet vervangen.

Kenmerken

De Fehmarnsundtunnel is een circa 1.700 meter lange vierbuizige afzinktunnel onder het Fehmarnsund, een zeestraat tussen het vasteland en het Duitse eiland Fehmarn. De tunnel is een gecombineerde weg/spoortunnel met een vergelijkbaar profiel van die van de nabijgelegen Fehmarnbelttunnel. De tunnel is vierbuizig, met 2x2 rijstroken van de B207 (mogelijk A1) en 2 buizen voor het spoor. De tunnel komt ten westen van de Fehmarnsundbrücke.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er alleen een veerdienst naar Fehmarn, een dunbevolkt eiland in de Oostzee. In 1912 werden plannen gemaakt voor de aanleg van een spoorbrug op deze locatie, maar de plannen werden uitgesteld vanwege de Eerste Wereldoorlog. Nadat Duitsland Denemarken in 1940 had bezet werden plannen gemaakt voor een verbinding naar Denemarken, inclusief twee grote bruggen, over de Fehmarnsund en de Fehmarnbelt. In 1941 werd daadwerkelijk begonnen met de aanleg van de brug over de Fehmarnsund, maar vanwege het verloop van de Tweede Wereldoorlog werd de bouw in 1942 stopgezet.

Na die oorlog kreeg de brug niet direct hoge prioriteit, maar toch werd in de jaren '50 plannen gemaakt voor een vaste verbinding naar Fehmarn. De brug is uiteindelijk tussen 1960 en 1963 aangelegd en opende op 30 april 1963 voor het verkeer.

De Fehmarnsundbrücke, die vervangen gaat worden door de Fehmarnsundtunnel.

Toekomst

Met de aanleg van de Fehmarnbelttunnel tussen Duitsland en Denemarken zal het verkeer over de Fehmarnsundbrücke toenemen. Met name het aantal zware goederentreinen zal fors toenemen. De huidige brug is enkelspoors, maar vanwege de kosten van vervanging en de weerstand tegen een bredere brug werd in eerste instantie besloten om de Fehmarnsundbrücke voorlopig in de huidige vorm te laten. In 2010 heeft de Deutsche Bahn testen uitgevoerd met zware locomotieven om vast te stellen wat de toestand van de brug was. De brug blijkt niet geschikt te zijn voor grote hoeveelheden goederentreinen en ook voor wegverkeer zal het een knelpunt worden, met name in de zomer.

In 2012 is besloten een vervangende brug aan te melden voor het nieuwe Bundesverkehrswegeplan dat vanaf 2015 geldt. In 2014 werd vastgesteld dat de conditie van de brug slechter was dan verwacht[1] en een vervanging niet alleen vanuit capaciteitsgronden noodzakelijk is maar ook vanwege de conditie van de brug. In augustus 2015 is de maximumsnelheid voor vrachtwagens hierom permanent verlaagd naar 50 km/h.[2] In 2016 werd vastgesteld dat de conditie van de brug wederom slechter was dan verwacht en de brug mogelijk afgesloten zou moeten worden voordat een vervanging gereed is.[3] Elders in Duitsland zou de brug mogelijk geheel zijn afgesloten voor vrachtverkeer, maar dat is hier niet mogelijk omdat vrachtwagens de veerhaven van Puttgarden niet meer zouden kunnen bereiken. Verwacht wordt dat omstreeks 2028 de Fehmarnbelttunnel gereed is. Of de nieuwe brug 2x2 rijstroken zal tellen en als A1 uitgevoerd zal worden is onduidelijk. Oorspronkelijk zou de brug enkelbaans en enkelsporig uitgevoerd blijven.[4]

In 2016 begon een verkenning voor de vervanging van de brug. Hierbij zijn 5 varianten onderzocht;[5]

  • variant 1: nieuwbouw van één brug met 2x2 rijstroken en een tweesporige spoorlijn
  • variant 2: nieuwbouw van twee bruggen, één met 2x2 rijstroken en één met een tweesporige spoorlijn
  • variant 3: nieuwbouw van een afzinktunnel met 2x2 rijstroken en een tweesporige spoorlijn (vergelijkbaar met de Fehmarnbelttunnel)
  • variant 4: nieuwbouw van een boortunnel met 2x2 rijstroken en een tweesporige spoorlijn
  • variant 5: onderzoek in hoeverre de huidige brug zonder beperkingen op de lange termijn in stand gehouden kan worden

In maart 2020 werd gesteld dat een afzinktunnel met een geraamde kosten van € 700 miljoen de voorkeur had.[6]

Zie ook

Referenties