Felbertauerntunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Felbertauerntunnel
B108 AT.svg
Felbertauerntunnel.jpg
Kruist Felber Tauern
Lengte 5.313 meter
Openstelling 25-06-1967
Intensiteit 3.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Felbertauerntunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de B108 op de grens van de staten Salzburg en Tirol. De tunnel is enkelbuizig en 5.313 meter lang.

Kenmerken

De Felbertauerntunnel is onderdeel van de B108, de Felbertauern Straße, die vanaf Mittersill naar Lienz loopt. Het is de enige gemakkelijk berijdbare weg tussen de A13 en A10, een afstand van 150 kilometer. Circa 25 kilometer oostelijker ligt de, veel lastiger te berijden, Großglockner Hochalpenstraße. De Felbertauern Straße is goed uitgebouwd en regelmatig van 2+1 rijstroken voorzien. De tunnel ligt wel vrij hoog: beide tunnelportalen liggen op 1.630 meter hoogte. Aan de zuidkant bevindt zich het tolstation. De tunnel verloopt door de Felber Tauern, die ter plekke bijna 3.000 meter hoog is.

Geschiedenis

De Felbertauerntunnel is de oudste langere wegtunnel van Oostenrijk. De tunnel werd op 25 juni 1967 voor het verkeer opengesteld. De tunnel is ouder dan alle lange snelwegtunnels van Oostenrijk. De rest van de route is tussen Mittersill en Lienz ook goed uitgebouwd en vormt een interessant alternatief voor reizigers naar de Italiaanse Dolomieten.

Tol

De Felbertauerntunnel is een toltunnel, en de tolkosten bedragen € 11 voor een personenauto en € 105 voor een jaarkaart. Grote vrachtwagens moeten € 58 betalen. Er is geen autobahnvignet noodzakelijk voor de tunnel.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld 3.500 voertuigen van de Felbertauerntunnel gebruik, die daarmee duidelijk rustiger is dan de tunnels in de snelwegen, wat vooral het regionale belang van de tunnel benadrukt.

Externe links

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel