Fellerbachtalbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fellerbachtalbrücke
BAB1.png
Fellerbachtalbrücke.jpg
Overspant Fellerbachtal
Rijstroken 2+3
Totale lengte 828,5 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 64 meter
Openstelling 1983
Verkeersintensiteit 27.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Fellerbachtalbrücke is een talbrücke in Duitsland, gelegen in de staat Rheinland-Pfalz. De brug is onderdeel van de A1 en ligt ten zuiden van het Dreieck Moseltal.

Kenmerken

Fellerbachtalbrücke-2.jpg

De Fellerbachtalbrücke is een kolossale betonnen kokerbrug met een totale lengte van 828,5 meter en een maximale hoogte van 64 meter. De brug heeft massieve betonnen pijlers, een betonnen koker en een betonnen dek. De brug heeft 2 x 20 pijlers en twee parallel gelegen kokers. Het brugdek is 33,25 meter breed, met twee rijbanen met 3 rijstroken richting Saarbrücken en 2 rijstroken richting Köln. De brug heeft daarnaast in beide richtingen vluchtstroken. De brug ligt op een helling, verkeer stijgt richting Saarbrücken het Moseltal uit. Het zuidelijk landhoofd ligt circa 30 meter hoger dan het noordelijk landhoofd. De brug is ook in een bocht gelegen.

Geschiedenis

De brug is begin jaren '80 aangelegd als onderdeel van de A1 die vanaf het Dreieck Moseltal tot Reinfeld werd aangelegd en in 1983 werd geopend voor het verkeer. De Fellerbachtalbrücke is het grootste kunstwerk op dit deel van de A1. De brug is vanwege de helling al vanaf het begin aangelegd met 5 rijstroken, waarbij er 3 rijstroken bergopwaarts zijn. Anders dan op veel andere bruggen in Duitsland is hier wel een vluchtstrook voorhanden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 27.000 voertuigen van de brug gebruik, waarmee dit deel van de A1 relatief licht bereden wordt.

Referenties