Fietswegwijzer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een fietswegwijzer is een wegwijzer speciaal bestemd voor (brom)fietsers. Vooral in Nederland is er voor fietsers op grote schaal eigen infrastructuur aangelegd door de tijd heen waardoor er specifieke fietsnetwerken met (vrijliggende) fietspaden zijn ontstaan. Hierdoor is aparte bewegwijzering voor (brom)fietsers min of meer vanzelfsprekend en noodzakelijk geworden. Fietswegwijzers zijn er voor twee verschillende soorten fietsverkeer:

  • Fietswegwijzers voor utilitair fietsverkeer: Deze wegwijzers geven de directe route aan en worden weergegeven in rood-op-witte bewegwijzering.
  • Fietswegwijzers voor toeristisch fietsverkeer: Deze wegwijzers geven de toeristische routes aan en worden weergegeven in groen-op-witte bewegwijzering. Het is mogelijk dat toeristische routes samenlopen met de utilitaire routes als deze toeristisch aantrekkelijk is (bijvoorbeeld landschappelijk interessant, afwisselend, etc).

Wanneer een route niet toegankelijk is voor bromfietsers wordt dit middels een pictogram van een bromfiets met een streep erdoor aangegeven. Van deze richtlijn is een uitzondering bekend in Zeeland, waar op de fietswegwijzer de tekst "alleen fietsers:" staat vermeld.

In het buitenland is fietsbewegwijzering veelal toeristisch van aard, alhoewel er steden zijn die forensenfietsroutes aangeven (bijvoorbeeld Vancouver) om het fietsgebruik te stimuleren.

Fietswegwijzers worden in Nederland vooral geplaatst als handwegwijzer aan een paal of als paddenstoel. Knooppuntnetwerken en toeristische routes worden veelal met losse bordjes aangegeven.

Externe link