Fiji

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matanitu ko Viti - फ़िजी
Hoofdstad Suva
Oppervlakte 18.274 km²
Inwonertal 926.000
Lengte wegennet 1.707 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode FJI

Fiji is een eilandnatie in de Pacifische Oceaan, gelegen in het zuidwesten ervan. Het land telt circa 926.000 inwoners en is ter grootte van half Nederland. De hoofdstad is Suva.

Inleiding

Geografie

Fiji is één van de grotere eilandnaties in de Pacifische Oceaan gerekend naar oppervlakte. Het land ligt circa 1.900 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland, 1.000 kilometer ten oosten van Vanuatu, 700 kilometer ten noordwesten van Tonga en ten zuidwesten van de Franse eilanden Wallis en Futuna. Fiji bestaat uit twee grotere eilanden: Fiji en Vanua Levu alsmede talloze kleine eilanden, met name naar het zuidoosten. Het hoofdeiland Fiji meet ongeveer 150 bij 100 kilometer en is bergachtig. De Mount Tomanivi is met 1.324 meter het hoogste punt van Fiji.

Fiji heeft een tropisch regenwoudklimaat met veel neerslag. De neerslag bedraagt 3.000 mm per jaar, variërend van 150 tot 350 mm per maand. Daardoor is er geen droog seizoen in Fiji. De hoeveelheid regen is wel variabel per locatie, Suva aan de zuidkust ontvangt het dubbele aan neerslag van Nadi aan de westkust. In Suva regent het bijna elke dag. De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt veelal 28 tot 31 °C.

Demografie

Fiji heeft een aantal kleine steden, waarvan Suva 94.000 inwoners heeft, maar tegen 200.000 inwoners inclusief de suburbs. Er zijn daarnaast nog een aantal steden met 20.000 tot 70.000 inwoners. Fiji is daardoor relatief verstedelijkt vergeleken met andere tropische landen.

De bevolking van Fiji bestaat grotendeels uit Melanesiërs en Indo-Fijiërs die van Indiase afkomst zijn. Zij vormden in de 20e eeuw enige tijd een meerderheid maar beslaan tegenwoordig nog ongeveer een derde van de bevolking.

Economie

Fiji geldt als één van de meer ontwikkelde Pacifische eilandnaties. Echter nog steeds werkt bijna de helft van de bevolking in de landbouw. Fiji heeft een nominaal BBP per inwoner van $ 5.300, wat hoger is dan veel andere kleine eilandnaties in de regio. Suiker is het belangrijkste exportproduct, evenals andere landbouwproducten en de visserij speelt ook een rol van betekenis. Fiji heeft ook een relatief grote toeristenindustrie. Het is één van de meest bezochte landen in de Pacifische eilandregio.

Geschiedenis

Al duizenden jaren geleden migreerden Austronesiërs naar Fiji, later gevolgd door Melanesiërs. De Nederlander Abel Tasman was in 1643 de eerste Europeaan die Fiji bezocht. Het duurde tot 1789 voordat Fiji gedetailleerder in kaart werd gebracht door de Britten. Pas in de 19e eeuw werden enkele Europese nederzettingen gesticht in Fiji. In 1874 werd Fiji formeel een Britse kolonie. Er was een tekort aan arbeiders om te werken op de suikerrietplantages, waardoor de Britten veel Indiërs naar Fiji brachten om te werken. Dit resulteerde uiteindelijk in een substantiële Indiase bevolking op Fiji

Fiji was niet direct betrokken in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar Fijiërs vochten wel aan geallieerde zijde in het Pacifische theater van de oorlog, met name op de Solomon Islands. Fiji werd in 1970 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Er waren nadien interne spanningen tussen de inheemse bevolking en de grote Indiase gemeenschap, na staatsgrepen in 1987, 2000 en 2006 stond de positie van Indiërs onder druk en zijn zij in vrij grote getale naar India gemigreerd, waardoor hun aandeel in de bevolking is gekrompen naar een minderheid.

Wegennet

Fiji heeft 7.525 kilometer weg, waarvan 1.707 kilometer is geasfalteerd.[1] Het wegennet in Fiji is van redelijk goede kwaliteit, maar niet erg uitgebreid, mede doordat het binnenland van de eilanden dunbevolkt is. Er zijn geen autosnelwegen in Fiji, maar wel een aantal 2x2 wegen in en rond de hoofdstad Suva. Rond het hoofdeiland Fiji loopt een volledige ringweg. Het stedelijke wegennet van Suva is niet erg goed gestructureerd, en enigszins organisch van vorm. Op het eiland Vanua Levu lopen drie wegen, die elkaar in het midden ontmoeten. Daar er geen grote steden op dit eiland zijn, is het wegennet niet bijzonder uitgebouwd, en enkelbaans. Het wegennet op de andere eilanden is veel beperkter vanwege de kleine omvang van deze eilanden. Veelal is er niet veel meer dan één weg op deze eilanden.

In 2022 werd de bouw van een 'freeway' van $ 1,5 miljard (Fiji dollars) tussen Suva en Nadi aangekondigd, een traject van circa 180 kilometer rond de kust van Fiji.[2] In 2023 werd echter gesproken dat dit project voorlopig niet gerealiseerd zou worden.[3]

Wegbeheer

De nationale wegbeheerder is de Fiji Roads Authority (FRA).[4] De Fiji Roads Authority beheert 6.377 kilometer weg en 1.200 bruggen. De Fiji Roads Authority werd in 2012 opgericht.[5] Destijds werd aangenomen dat Fiji 11.000 kilometer weg had, maar dit bleek bij een nauwkeuriger onderzoek aanzienlijk minder te zijn, 3.500 kilometer minder dan verwacht. Dit kwam omdat er voorheen 15 agentschappen verantwoordelijk voor wegen waren en alleen het netwerk van het Department of National Roads (DNR) destijds goed geïnventariseerd was op 4.200 kilometer weglengte.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Fiji. Wel is door de FRA een consistente Road Naming Policy vastgesteld.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend van de eventuele bewegwijzering in Fiji. Het zou voor de hand liggen dat deze naar Brits model zijn. Het zou waarschijnlijk zijn dat er enige bewegwijzering op de hoofdeiland Fiji is, gezien de omvang ervan.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in Fiji bedraagt 50 km/h binnen de bebouwde kom en 80 km/h buiten de bebouwde kom.

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau