Fiji

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Fiji.png
Matanitu ko Viti - फ़िजी
Fiji.png
Hoofdstad Suva
Oppervlakte 18.274 km²
Inwonertal 858.000
Lengte wegennet 1.692 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode FJI

Fiji is een eilandnatie in de Pacifische Oceaan, gelegen in het zuidwesten ervan. Het land telt circa 850.000 inwoners en is ter grootte van half Nederland. De hoofdstad is Suva.

Inleiding

Fiji is één van de grotere eilandnaties in de Pacifische Oceaan gerekend naar oppervlakte. Het land ligt circa 1.900 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland, 1.000 kilometer ten oosten van Vanuatu, 700 kilometer ten noordwesten van Tonga en ten zuidwesten van de Franse eilanden Wallis en Futuna. Fiji bestaat uit twee grotere eilanden: Fiji en Vanua Levu alsmede talloze kleine eilanden, met name naar het zuidoosten. Het hoofdeiland Fiji meet ongeveer 150 bij 100 kilometer en is bergachtig. De Mount Tomanivi is met 1.324 meter het hoogste punt van Fiji.

Fiji werd in 1970 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en werd in 1987 een republiek. Het land is democratisch, maar kende diverse coups en het leger heeft veel invloed. Het inkomen ligt op $ 4.400 per inwoner, wat Fiji tot een matig ontwikkeld land maakt. Desondanks is het één van de meer ontwikkelde eilandnaties in het Pacifisch gebied. Er zijn veel natuurlijke grondstoffen en suiker is één van de belangrijkste exportproducten. Het toerisme op Fiji neemt gestaag toe, ondanks de geografische isolatie.

Wegennet

Het wegennet in Fiji is van redelijk goede kwaliteit, maar niet erg uitgebreid, mede doordat het binnenland van de eilanden dunbevolkt is. Er zijn geen autosnelwegen in Fiji, maar wel een aantal 2x2 wegen in en rond de hoofdstad Suva. Rond het hoofdeiland Fiji loopt een volledige ringweg. Het stedelijke wegennet van Suva is niet erg goed gestructureerd, en enigszins organisch van vorm. Op het eiland Vanua Levu lopen drie wegen, die elkaar in het midden ontmoeten. Daar er geen grote steden op dit eiland zijn, is het wegennet niet bijzonder uitgebouwd, en enkelbaans. Het wegennet op de andere eilanden is veel beperkter vanwege de kleine omvang van deze eilanden. Veelal is er niet veel meer dan één weg op deze eilanden.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Fiji.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend van de eventuele bewegwijzering in Fiji. Het zou voor de hand liggen dat deze naar Brits model zijn. Het zou waarschijnlijk zijn dat er enige bewegwijzering op de hoofdeiland Fiji is, gezien de omvang ervan.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu