Filefjell

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Norway.svg
Filefjell
E16 Filefjell.jpg
Hoogte 1.013 m
Weg E16
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1793
Kaart kaart

Filefjell is een bergpas in Noorwegen, gelegen op de grens van de provincies Sogn og Fjordane en Oppland. De bergpas is 1.013 meter hoog en onderdeel van de E16.

Routebeschrijving

Filefjell verbindt het Lærdal in het westen met Valdres in het oosten. De route over de bergpas is ongeveer 40 kilometer lang. Vanaf het westen splitsen de E16 en riksvei 52 zich nabij Borlaug op ongeveer 530 meter hoogte. De E16 stijgt dan vrij geleidelijk, zonder haarspeldbochten. De top is relatief vlak, men rijdt een vrij lang stuk op 900 - 1.000 meter hoogte. Langs de weg liggen enkele meren. Nabij de pashoogte ligt een skigebied en wat zomerhuisjes. De dichtstbijzijnde permanent bewoonde dorpen liggen een stuk verder weg. Net ten oosten van de pashoogte splitst de fylkesvei 53 af, die langs het meer Tyin loopt, en hoger is dan de E16 over Filefjell. Aan de oostkant is de afdaling wat steiler, alhoewel zonder haarspeldbochten. Al vrij snel bereikt men het meer Vangsmjøse dat op 470 meter hoogte ligt. De maximumsnelheid op de route over Filefjell varieert van 60 tot 80 km/h.

De bergen in de omgeving zijn 1.400 tot 1.900 meter hoog, en de hoogste toppen hebben vrij lang een sneeuwbedekking. Het uitzicht onderweg is ruig, met verlaten wildernis, afgezien van een skidorp bij de pashoogte. Voor doorgaande reizigers op de E16 is het de moeite waard om even een uitstapje via de fylkesvei 53 naar het Tyin te maken, vanwaar men bij helder weer fenomenaal uitzicht heeft op het nationaal park Jotunheimen.

Geschiedenis

Het Filefjell is sinds 2017 ondertunneld.

Filefjell is onderdeel van de historische Kongevegen, of koningsweg. Dit was de eerste berijdbare weg tussen het westen en oosten van Noorwegen en is sinds 1793 in gebruik. De oorspronkelijke Kongevegen liep tussen 1793 en 1843 over een grotere hoogte op 1.250 meter hoogte. Daarna is de route over de lagere bergpas van de huidige E16 aangelegd.

Vanaf het gemotoriseerde tijdperk was de route over het Filefjell nog steeds één van de hoofdroutes, maar langs het Sognefjord was lange tijd een nogal tijdrovende veerdienst. Pas met het openstelling van de Lærdalstunnel in 2000 werd de E16 een sneller alternatief, alhoewel met name sinds 2013 met de openstelling van de Hardangerbrug de route over de Hardangervidda sneller en korter is op de routes tussen Oslo en Bergen. Op 10 juli 2014 opende ten westen van de pashoogte de 4 kilometer lange Borlaugstunnel.

Filefjell is de belangrijkste pasovergang van de E16 tussen Bergen en Oslo. Van de routes tussen Oslo en Bergen wordt deze in de winter het meest benut omdat Filefjell het meest beschut ligt van alle bergpassen tussen beide steden. Echter de E16 is niet erg hoogwaardig uitgebouwd. Tussen 2011 en 2017 wordt de E16 gemoderniseerd en verbreed over 40 kilometer, waarvan 20 kilometer over een nieuw tracé. Het project kost 1,760 miljard NOK, of circa € 230 miljoen. Een belangrijk project is de aanleg van de Filefjelltunnel.

Verkeersintensiteiten

De E16 over Filefjell wordt erg licht bereden, met gemiddeld slechts 675 voertuigen per dag, en in de zomer circa 1.175 voertuigen per dag.

Referenties