Filippijnen

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Philippines.svg
Pilipinas
Filippijnen.png
Hoofdstad Manila
Oppervlakte 299.764 km²
Inwonertal 100.981.000
Lengte wegennet 39.590 km
Lengte snelwegennet 288 km
Eerste snelweg 1970's
Benaming snelweg Expressway
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RP

De Filippijnen / Filipijnen is een eilandengroep en land in Azië. Het land bestaat uit 7.107 eilanden en heeft een oppervlakte van 299.764 km², oftewel ruim 7 keer Nederland. De hoofdstad is Manila, de grootste stad is Quezon City. Het land telt 101 miljoen inwoners.

Inleiding

De eilandengroep ligt in het oosten van Azië, omgeven door een aantal zeeën, zoals de Zuid-Chinese Zee naar het westen, de straat van Luzon naar het noorden, de Filippijnenzee naar het oosten, de Celebeszee naar het zuiden en de Suluzee naar het zuidwesten. Het land ligt zo'n 1.200 kilometer ten oosten van Vietnam, 100 tot 500 kilometer ten noordoosten van Maleisië, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Indonesië, 375 kilometer ten zuiden van Taiwan en 800 kilometer ten zuidoosten van China. Het heeft geen landgrenzen met andere landen.

De belangrijkste eilanden zijn Luzon, de Visayas en Mindanao. De hoofdstad Manila ligt op Luzon, en is onderdeel van Metro Manila, dat 11,5 miljoen inwoners telt. Quezon City is nog wat groter dan Manila, maar valt onder dezelfde agglomeratie. Van de 20 grootste steden liggen er 11 in de regio Metro Manila. De grootste steden buiten dit gebied zijn Davao, Cebu, Zamboanga en Antipolo.

De Filippijnen heeft meer dan 36.000 kilometer kustlijn. Het land bestaat voornamelijk uit vulkanische gebergten, bedekt met tropisch regenwoud. Mount Apo is het hoogste punt met 2.954 meter. Het land heeft weinig grote rivieren doordat de omvang van de eilanden relatief beperkt is. Natuurgeweld komt voor in de vorm van vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tyfoons.

De economie van de Filippijnen bestaat uit tegenstellingen, er is een redelijk grote middenklasse, maar ook een groot deel van de bevolking die arm is. In de jaren 60 golden de Filippijnen als het rijkste land van Azië na Japan, maar het bewind van Ferdinand Marcos zorgde voor een ineenstorting van de economie. De Filippijnen had omstreeks 2010 de 47e grootste economie in de wereld.

Wegennet

Het wegennet van de Filippijnen is onderontwikkeld door het bergachtige terrein, overbevolkte steden en de verspreide geografie van het land. Rondom Manila liggen snelwegen, en een aantal radiale verbindingen naar andere steden op het eiland Luzon. De meeste hiervan zijn moderne tolwegen, veelal met een naam die afgekort wordt tot vier letters, zoals de North Luzon Expressway die de NLEx heet, en de Subic - Clark - Tarlac Expressway die de SCTEx heet. Rondom Manila ligt een overbelaste en substandaard ringweg, maar vanwege de kust en een groot meer is de agglomeratie amper te omzeilen. Op andere eilanden zijn geen snelwegen.

De eerste snelwegen zijn in de jaren 70 aangelegd, namelijk de eerste delen van de North Luzon Expressway en de South Luzon Expressway. De overige snelwegen zijn nieuwer. Vanaf de jaren 90 is op de South Luzon Expressway een tweede snelweg bovenop gerealiseerd, de Manila Skyway.

Expressways

Flag of the Philippines.svg Expressways in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

Cavite - Laguna ExpresswayCebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) • Circumferential Road 5 (E5) • Epifanio de los Santos AvenueLaguna Lakeshore ExpresswayManila - Cavite Expressway (E3) • Metro Manila Skyway (E2) • Muntinlupa - Cavite ExpresswayNAIA ExpresswayNorth Luzon Expressway (E1) • North Luzon East ExpresswayNorth Luzon West ExpresswaySouth Luzon Expressway (E2) • Subic - Clark - Tarlac Expressway (E4) • Tarlac - Pangasinan - La Union Expressway (E1) • Central Luzon Link Expressway (CLLEx)


National primary roads

Flag of the Philippines.svg National primary roads in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

N1 RP.svg N2 RP.svg N3 RP.svg N4 RP.svg N5 RP.svg N6 RP.svg N7 RP.svg N8 RP.svg N9 RP.svg N10 RP.svg N11 RP.svg

N51 RP.svg N52 RP.svg N53 RP.svg N54 RP.svg N55 RP.svg N56 RP.svg N57 RP.svg N58 RP.svg N59 RP.svg N60 RP.svg N61 RP.svg N62 RP.svg N63 RP.svg N64 RP.svg N65 RP.svg N66 RP.svg N67 RP.svg N68 RP.svg N69 RP.svg N70 RP.svg N71 RP.svg N72 RP.svg N73 RP.svg N74 RP.svg N75 RP.svg N76 RP.svg N77 RP.svg N78 RP.svg N79 RP.svg N80 RP.svg N81 RP.svg N82 RP.svg


Asian Highways

Asian Highways in Filippijnen

AH26


Wegnummering

In de Filippijnen is in 2014 een wegnummeringssysteem van kracht geworden, met onderscheid tussen national primary roads en national secondary roads. Daarnaast zijn expressways apart genummerd met de prefix 'E'. National tertiary roads zijn niet genummerd omdat deze uitsluitend een lokale functie hebben.

Veruit de belangrijkste national primary road is de N1, die van Laoag aan de noordkust van Luzon tot Zamboanga op het zuidwestpunt van Minandao verloopt, via Manila, Tacloban en Davao.[1]

National primary roads hebben een één- of tweecijferig wegnummer. National secondary roads hebben een driecijferig wegnummer. Er is geen prefix op de bewegwijzering, maar in schrijftaal wordt de 'N' gebruikt.[2]

De N1 t/m N49 zijn belangrijke doorgaande wegen die drie of meer steden met elkaar verbinden. De N50 t/m N99 zijn hoofdwegen tussen twee steden. De N100 t/m N999 zijn secundaire wegen. Bijna alle nummers tussen N10 en N49 worden overgeslagen.

Routenummers

Zie lijst van national primary roads in de Filippijnen.

Bewegwijzering

De wegen zijn sterk op de Amerikaanse Interstate Highways gebaseerd, maar de bewegwijzering heeft meer overeenkomsten met de minder ontwikkelde systemen in Zuid-Amerika, zoals dat van Argentinië of Brazilië. Op nieuwere borden wordt clearview gebruikt, en er is duidelijk een vooruitgang in de bewegwijzering te zien tussen de verschillende generaties. De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters. Wegnummers worden niet aangegeven, men moet bedacht zijn op allerlei afkortingen die voor de snelwegnamen gebruikt worden.

Zie ook

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea