Finnmark

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Finnmark COA.png
Finnmark map.png
Hoofdstad Vadsø
Grootste stad Alta
Oppervlakte 48.618 km²
Inwonertal 74.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg ?
Afkorting 20

Finnmark is een fylke in Noorwegen, gelegen in het uiterste noordoosten van het land. De hoofdstad is Vadsø, de grootste stad is Alta. Finnmark is wat groter dan Nederland en telt 74.000 inwoners. Het is het grootste fylke van Noorwegen.

Inleiding

Finnmark ligt in het noordoosten van Noorwegen aan de Barentszzee. Het grenst in het westen aan Troms, in het zuiden aan Finland en in het oosten aan Rusland, namelijk het oblast Murmansk. De Noordkaap (Nordkapp) bevindt zich in Finnmark. De regio is zeer dunbevolkt, er zijn maar enkele kleine stadjes zoals Alta, Kirkenes en Vadsø. Het gebied kent enkele brede fjorden, zoals het Varangerfjord, Tanafjord, Laksefjord, Porsangerfjord en het Altafjord. Het grootste gedeelte van Finnmark bestaat uit toendralandschap met lage bergen. Het landschap is niet zo spectaculair als zuidelijker in Noorwegen, het hoogste punt is de Øksfjordjøkelen, een gletsjer op de grens met Troms van maximaal 1.204 meter hoogte.

De oostelijkste stad is de plaats Vardø, gelegen aan de Barentszzee. Dit is het oostelijkste punt van Noorwegen, het ligt oostelijker dan Istanbul. De Finnmarksvidda in het binnenland is een plateau met een zeer koud landklimaat, waar temperaturen van beneden -40 °C voorkomen. De kust is door de invloed van de Golfstroom stukken milder, de gemiddelde januaritemperatuur ligt er op -2 °C. De economie is gebaseerd op visserij en oliewinning. Voorheen was er mijnbouw rond Kirkenes.

Wegennet

Finnmark heeft een dun wegennet. De hoofdwegen zijn geasfalteerd. De belangrijkste doorgaande weg in Finnmark is de E6, die hier oost-west loopt. Vardø kan via de E75 bereikt worden. Verkeer naar de Noordkaap gebruikt de E69, de noordelijkste E-weg en de noordelijkste geasfalteerde weg van het Europese vasteland, alhoewel noordelijker op Svalbard ook wegen zijn. Kirkenes is het noordelijk eindpunt van de E105, die naar Murmansk en Sankt-Petersburg loopt. De RV93 is de primaire weg vanaf Alta naar het zuiden. Via de RV94 kan Hammerfest bereikt worden. Er zijn geen autosnelwegen in Finnmark,

Toeristenwegen

De volgende nasjonale turistveier lopen in Finnmark.

  • Havøysund; Kokelv - Havøysund, 66 km
  • Varanger; Gornitak - Hamningberg, 154 km

Voor het toerisme is uiteraard de E69 naar de Noordkaap ook van belang.

Bruggen

De Kvalsundbrua.

Er zijn niet zoveel grote bruggen in Finnmark, omdat er behalve Hammerfest geen grotere plaatsen op eilanden liggen.

Tunnels

Referenties


Fylker in Noorwegen

ØstfoldAkershusOsloHedmarkOpplandBuskerudVestfoldTelemarkAust-AgderVest-AgderRogalandHordalandSogn og FjordaneMøre og RomsdalTrøndelagNordlandTromsFinnmarkSvalbard