First Thai-Lao Friendship Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานมิตรภาพไทย–ลาว 1

ຂົວມິດຕະພາບ ລາວ-ໄທ ແຫ່ງທຳອິດ

Overspant Mekong
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.170 meter
Hoofdoverspanning 105 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 08-04-1994
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De First Thai-Lao Friendship Bridge (Thai: สะพานมิตรภาพไทย–ลาว 1, Lao: ຂົວມິດຕະພາບ ລາວ-ໄທ ແຫ່ງທຳອິດ) is een kokerbrug over de Mekong op de grens van Thailand en Laos, nabij de Laotiaanse hoofdstad Vientiane.

Kenmerken

De First Thai-Lao Friendship Bridge is een betonnen kokerbrug die een gecombineerde weg/spoorbrug is. De brug is in totaal 1.170 meter lang en heeft 7 overspanningen over de Mekong en nog een aantal kortere overspanningen aan de kant van Laos boven land. De maximale overspanning bedraagt 105 meter. Het brugdek is bij benadering 13 meter breed. Het brugdek heeft een smalspoor (1000 mm) over het dek, en één rijstrook per richting voor gemotoriseerd verkeer. Daarnaast zijn er voetpaden aan beide buitenzijden.

De brug is noord-zuid georiënteerd, haaks op de Mekong. Aan de zuidkant ligt de grensovergang Nong Khai van Thailand, aan de noordkant de grensovergang naar de hoofdstad Vientiane van Laos. Aan de kant van Laos is ook een kruising van de rijbanen omdat Laos rechts rijdt en Thailand links. Aan de Thaise zijde sluit de Highway 2 aan.

Geschiedenis

Lange tijd waren er geen bruggen over de Mekong, de rivier bleek onoverbrugbaar met de financiën die Thailand en vooral Laos hadden. Er waren enkel veerdiensten, maar vanwege het wisselende waterniveau van de Mekong waren deze niet altijd even betrouwbaar. De brug is voor $ 30 miljoen gefinancierd door de Australische regering en de brug is tussen 1991 en 1994 aangelegd als eerste brug over de Mekong tussen Thailand en Laos. De brug opende op 8 april 1994 voor het verkeer.

Na openstelling van de brug nam de internationale handel en grensoverschrijdend verkeer sterk toe, van 27.000 voertuigen in 1994 naar 850.000 voertuigen in 2011. De brug was één van de eerste grotere civieltechnische werken in Laos van na de onafhankelijkheid.

Zie ook

Referenties