Fløyfjelltunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Fløyfjellstunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fløyfjellstunnelen
E16 NO.svg
Fløyfjellstunnel.jpg
Kruist Fløyfjell
Lengte 3.825 meter
Openstelling 07-07-1988
Intensiteit 43.900 mvt/dag
Locatie kaart

De Fløyfjelltunnel (Noors: Fløyfjellstunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen in Vestland. De tunnel is onderdeel van de E16 en E39 in de stad Bergen.

Kenmerken

De Fløyfjelltunnel is een tweebuizige tunnel, met buizen van 3.825 en 3.195 meter lengte. De tunnel telt 2x2 rijstroken en is een motorvei, de E16/E39 loopt er doorheen als oostelijke rondweg van Bergen. Het zuidelijk tunnelportaal is gelegen bij het centrum van Bergen, het noordelijk portaal aan de noordkant. De buis voor verkeer richting zuiden is een stuk korter dan de buis voor verkeer richting noorden. De tunnel is gelegen in een bocht en doorkruist het Fløysfjell, de bergrug aan de oostzijde van de stad Bergen.

Geschiedenis

De tunnel is aangelegd als onderdeel van de motorvei van Bergen naar het noorden. De buis voor verkeer richting noorden opende op 7 juli 1988 voor het verkeer. Daarna is korte tijd verkeer in twee richtingen door de tunnelbuis geleid, tot in 1989 de buis voor verkeer richting zuiden opende. Door de tunnel hoeft verkeer niet meer door het centrum van de stad Bergen.

Verkeersintensiteiten

De tunnel wordt relatief intensief bereden, met bijna 44.000 voertuigen per dag.

Referenties