Flemingsbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flemingsbergstunneln
Kruist Flemingsbergsskogen
Lengte 3.100 meter
Openstelling 202x
Intensiteit
Locatie kaart

De Flemingsbergtunnel (Zweeds: Flemingsbergstunneln) is een geplande 3,1 kilometer lange tunnel in Zweden, gelegen ten zuiden van Stockholm en onderdeel van de Länsväg 259.

Kenmerken

De Flemingsbergtunnel is een tweebuizige tunnel van circa 3.100 meter lengte. De tunnel heeft twee buizen die op 12 meter afstand van elkaar liggen. De tunnel gaat onder Flemingsbergsskogen, een heuvelrug en bosgebied bij Huddinge. De tunnel ligt in een flauwe S-bocht. Het westelijk tunnelportaal bevindt zich bij de wijk Flemingsberg, nabij de aansluiting op de Länsväg 226 en de spoorlijn. Het oostelijk tunnelportaal bevindt zich in een bosgebied ten zuiden van het meer Orlången. De tunnel vormt daarmee een bypass van Huddinge, een zuidelijke voorstad van Stockholm.

Toekomst

De Flemingsbergtunnel is onderdeel van het project 'Tvärförbindelse Södertörn', waarbij de länsväg 259 wordt heraangelegd als een motortrafikled (autoweg) met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen als onderdeel van een grootschalige bypass van de regio Stockholm.

Op 14 november 2022 werd het wegplan voor het project formeel vastgesteld.[1] De bouw moet medio 2023 starten.

Referenties

Tunnels in Zweden

Tunnel förbifart StockholmFlemingsbergtunnelGötatunnelnLöttingetunnelnLundbytunnelnMarieholmstunnelnMuskötunnelnNorra länkenSöderledstunnelnSödra länkenTingstadstunnelnTörnskogstunneln