Center turn lane

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Flex lane)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een center turn lane in Charlottesville, Virginia.
Een center turn lane op de US 50 Business in Jefferson City, Missouri.

Een center turn lane is een rijstrook in het midden van een meerstrooks weg die gebruikt kan worden om linksaf te slaan. Een center turn lane komt voor bij wegen met 4 tot 6 rijstroken zonder fysieke rijbaanscheiding, de center turn lane vormt dan de scheiding tussen de rijrichtingen en mag in beide richtingen gebruikt worden om linksaf te slaan naar een erf of bedrijf. Center turn lanes komen voornamelijk in Noord-Amerika voor in stedelijke gebieden.

Toepassing

Een center turn lane is feitelijk een ruimtebesparende oplossing. Een center turn lane vervangt een middenafscheiding en geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om linksaf te slaan naar opritten van woningen en bedrijven. Een center turn lane wordt nadrukkelijk niet bij kruispunten van wegen toegepast, alleen bij erfaansluitingen en dan voornamelijk in de bebouwde kom. Een center turn lane hoort dus bij een undivided highway, in tegenstelling tot een divided highway die aparte opstelstroken heeft voor linksafslaand verkeer.

Center turn lanes worden in veel suburbane gebieden gebruikt om toegang te geven tot kleine bedrijven langs een belangrijke hoofdweg. Grote bedrijven of grote supermarkten hebben vaak een eigen aansluiting die ruimer ontworpen is. Center turn lanes kunnen alleen worden toegepast als de hoeveelheid afslaand verkeer beperkt is.

Center turn lanes worden in beide richtingen tegelijk gebruikt, waardoor men goed moet opletten dat er al niet een voertuig stilstaat om linksaf te slaan. Center turn lanes zijn ongeschikt als wachtpunt om vanaf een bedrijf of woning linksaf te slaan. Center turn lanes mogen nadrukkelijk niet gebruikt worden om verkeer in te halen.

Flex lane

Een flex lane in Salt Lake City, Utah.
Een flush median in Nieuw-Zeeland.

In Utah komen zogenaamde "flex lanes" voor. Dit zijn wisselstroken, maar met bijzonderheid dat deze een center turn lane heeft die opschuift om extra capaciteit in de spitsrichting te accomoderen. Het gaat om wegen met 7 rijstroken met een center turn lane in het midden, waarbij de center turn lane kan opschuiven zodat er 4 rijstroken in de spitsrichting zijn. Het is dan niet mogelijk om overal af te slaan, maar alleen bij kruispunten met verkeerslichten.[1]

Flush median

Een flush median is een geasfalteerde strook tussen de rijrichtingen van ongeveer een autobreedte. De flush median heeft meestal schuine strepen als markering en mag gebruikt worden om een erf op of af te rijden, en heeft daarmee eigenlijk dezelfde functie als een center turn lane. In Nieuw-Zeeland werd het aantal ongevallen op wegen met een flush median met 19% gereduceerd. Met name kop-staartaanrijdingen worden sterk gereduceerd met 66% en aanrijdingen met voetgangers werden met 30% gereduceerd.[2] De term flush median lijkt hoofdzakelijk in Nieuw-Zeeland gebruikt te worden, maar komt soms ook voor in de Verenigde Staten.

Europa

In Europa komen dit soort rijstroken weinig voor. Soms worden oude driestrookswegen omgebouwd tot een center turn lane. Deze rijstroken zijn her en der in België te vinden.

Verkeersveiligheid

Center turn lanes zijn verkeersonveilig. Omdat men vaak linksaf moet slaan waarbij 2 of 3 rijstroken van tegemoetkomend verkeer worden overgestoken komen afdekongevallen veelvuldig voor. Daarnaast zijn ze ongeschikt als wachtpunt om linksaf te slaan vanaf een oprit of erf, omdat een center turn lane een gewone rijstrookbreedte heeft, onvoldoende om met met een voertuig dwars op te staan en te wachten op een hiaat in het verkeer. Dit soort wegen worden meestal beschouwd als het meest onveilige wegtype, vanwege de relatief hoge rijsnelheden en de vele conflicten. Desondanks worden ze op grote schaal toegepast in Amerikaanse steden. Een veiligere oplossing is een Michigan left, maar die vereist meer ruimtebeslag, wat vaak moeilijk in te passen is in bestaande situaties.

Referenties