Flexenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Austria.svg
Flexenpass
Flexenpass.jpg
Hoogte 1773 m
Weg B198-AT.svg
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1897
Kaart kaart

De Flexenpass is een bergpas in Oostenrijk, gelegen in Vorarlberg. De 1773 meter hoge bergpas ligt nabij de Arlbergpass richting Lech en is onderdeel van de L198.

Kenmerken

De Flexenpass is een noord-zuid georiënteerde bergpas. De pas vormt de scheiding tussen het Lechquellengebirge in het westen en de Lechtaler Alpen in het oosten. Het zuidelijk beginpunt ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van de Arlbergpass op 1600 meter boven zeeniveau. De weg voert hierna door een canyon en is grotendeels overkapt met lawinegalerijen, waardoor men hier weinig uitzicht heeft. Vlak voor de pashoogte komt men weer in de open lucht. De pashoogte van 1773 meter ligt boven de boomgrens. Rondom liggen kale bergen met toppen tot 2700 meter.

Iets ten noorden van de pashoogte komt men door het dorp Zürs, dat op ruim 1700 meter hoogte ligt. De weg daalt daarna af naar Lech dat op ruim 1400 meter hoogte ligt, op dit traject komt men weer onder de boomgrens. Vrij grote delen van dit traject zijn overkapt met lawinegalerijen of tunnels. Na Lech voert de weg over een steile berghelling en eindigt in Warth op de B200, vlak voor de grens met Duitsland. Vanaf hier kan men westwaarts over de Hochtannbergpass naar Bregenz of oostwaarts door het Lechtal richting Reutte.

Geschiedenis

De Flexenpass is een historische route die al vroeg werd gebruikt om de Alpen te doorkruisen. Na de bouw van de Arlbergbahn in 1884 ontstond de wens om deze toegankelijk te maken vanuit Lech. De pasroute is tussen 1895 en 1897 aangelegd en op 11 oktober 1897 voor het verkeer geopend vanaf de Arlbergpass tot aan de pashoogte en in 1909 verder tot in het Lechtal. In 1933 kreeg de Flexenpass de status van Bundesstraße en werd als de B198 genummerd. Vanaf 1936 werd de pasroute ook in de winter open gehouden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de pasroute verbeterd met de bouw van lawinegalerijen. In 2000 werd voorgesteld om een circa 3 kilometer lange basistunnel onder de Flexenpass aan te leggen, maar omdat er geen zicht op de financiering was kwam de planvorming al snel weer stil te liggen.

In 2018 is de lawinegalerij aan de zuidzijde van de Flexenpass gemoderniseerd en is de weg bij de aansluiting op de Arlbergpass deels verlegd.

In de winter

De Flexenpass wordt het hele jaar open gehouden vanwege de bereikbaarheid van Lech. De weg van Lech naar Warth is in de winter afgesloten vanwege lawinegevaar, waardoor het dorp alleen vanuit het zuiden bereikbaar is. In de winter moet de Flexenpass incidenteel afgesloten worden vanwege hevige sneeuwval, Lech is dan van de buitenwereld afgesloten.

Referenties


Flag of Austria.svg Bergpassen in Oostenrijk Flag of Austria.svg

Bergpassen

ArlbergpassBrennerpassFernpassFlexenpassFurkajochHahntennjochHochtannbergpassKühtaisattelRadstädter TauernpassSchönfeldsattelSölkpassStaller SattelTimmelsjochTurracher Höhe

Toeristenwegen

Großglockner HochalpenstraßeKaunertaler GletscherstraßeNockalmstraßeÖtztaler GletscherstraßeSilvretta HochalpenstraßeZillertaler Höhenstraße