Foothills Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Foothills Parkway is een parkway in de Amerikaanse staat Tennessee. De weg vormt een route door de Great Smoky Mountains ten zuiden van Knoxville en is wanneer voltooid 114 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Foothills Parkway moet - wanneer voltooid - een oost-westroute door de Great Smoky Mountains vormen in het oosten van Tennessee, vanaf de US 129 bij Chilhowee tot de Interstate 40 bij Hartford.

Het westelijke deel is 27 kilometer lang en loopt vanaf de vallei van de Little Tennessee River bij Chilhowee tot Walland. De weg loopt veelal over de helling of de rug van de westelijkste bergrug van de Great Smoky Mountains, een bebost gebied. De weg varieert in hoogte van 300 tot 800 meter en voert veelal over de bergkam. Er zijn frequent parkeerplaatsen met vergezichten naar het westen en oosten. De weg ligt veelal solitair van het overige wegennet, dat men vaak ongelijkvloers kruist en waar incidenteel een indirecte aansluiting op is. Het hoogste punt van de weg is 866 meter.

Het middendeel van Walland tot Wears Valley is een route door de bossen en over de hellingen van Bates Mountain. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 760 meter, de weg loopt deels op viaducten over de hellingen.

Het oostelijk deel ontbreekt nog grotendeels tussen Wears Valley en Cosby. Het deel van Cosby tot de Interstate 40 ten noorden van Hartford is wel in gebruik en loopt door bebost gebied op circa 700 meter hoogte.

Geschiedenis

Oorspronkelijk zou het Great Smoky Mountains National Park ook het gedeelte omvatten waar nu de Foothills Parkway loopt, maar de begrenzing is later zuidelijker getrokken, waardoor de weg buiten het nationaal park valt. Nadat duidelijk werd dat de Blue Ridge Parkway niet door Tennessee zou lopen, is gelobbyd om een toeristenweg in de Great Smoky Mountains in Tennessee aan te leggen. In 1944 werd de aanleg van een 114 kilometer lange route goedgekeurd.

Het Tennessee Highway Department ging daarna de right-of-way aankopen, een proces dat traag ging en tot eind jaren '50 duurde. In 1960 begon de aanleg van de Foothills Parkway. De vordering van de Foothills Parkway is sinds de jaren '70 gering. De problemen waren met name groot op segment 8E-F, waar jarenlang aan gebouwd is, maar waar nog 4 kilometer ontbrak dat op viaducten verloopt. Vanwege bezuinigingen en een lage prioriteit is dit deel pas vanaf de jaren '80 gedeeltelijk aangelegd. Op 10 november 2018 is het ontbrekende deel tussen Walland en Wears Valley geopend, waarmee een 26 kilometer lang deel in gebruik genomen kon worden.[1][2][3][4]

De oorspronkelijke plannen voor de Foothill Parkway voorzagen 8 segmenten;

  • 8A: US 321 (nu I-40) tot Cosby (9 km), voltooid eind jaren '60
  • 8B: Cosby tot Pittman Center (23 km), onvoltooid
  • 8C: Pittman Center tot US 441 bij Gatlinburg (15 km), onvoltooid
  • 8D: US 441 bij Gatlinburg tot Wears Valley (16 km), onvoltooid
  • 8E: Wears Valley tot Carr Creek (16 km), voltooid in 2018
  • 8F: Carr Creek tot Walland (10 km), voltooid in de jaren '80, opengesteld in 2018
  • 8G: Walland tot Look Rock (16 km), voltooid in 1966
  • 8H: Look Rook tot Chilhowee (11 km), voltooid in 1966

Toekomst

De aanleg van het deel tussen Cosby en Wears Valley is erg onzeker en kan nog jaren op zich laten wachten.

Referenties