Forbordsfjelltunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forbordsfjelltunnelen
E6 NO.svg
Blank.png
Kruist Forbordsfjellet
Lengte 6.100 meter
Openstelling 2027
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Forbordsfjelltunnel (Noors: Forbordsfjelltunnelen) is een in aanbouw zijnde tunnel in Noorwegen, onderdeel van de E6 ten noorden van Stjørdal. De tunnel wordt 6,1 kilometer lang.

Kenmerken

De Forbordsfjelltunnel is een tweebuizige tunnel, onderdeel van de motorvei E6 tussen Stjørdal en Åsen in Trøndelag. De tunnel doorkruist het Forbordsfjellet, een maximaal 590 meter hoge bergrug ten noorden van Stjørdal. De tunnel zelf ligt op minder dan 100 meter hoogte.

Toekomst

De tunnel is onderdeel van een 19 kilometer lang stuk autosnelweg tussen Stjørdal en Åsen,[1] aangelegd door Nye Veier.[2] De tunnel is noodzakelijk omdat de bestaande E6 ingeklemd ligt tussen een steile bergrug en een fjord, waardoor een uitbouw van de weg in de open lucht niet mogelijk is. De tunnel is de langste van Midden-Noorwegen.[3]

Oorspronkelijk was het gepland om de E6 noordelijk van Stjørdal als een 2+1 weg aan te leggen met een maximumsnelheid van 90 km/h, waarbij de Forbjordsfjelltunnel enkelbuizig zou zijn. Later is besloten om de E6 als motorvei met 2x2 rijstroken en 110 km/h aan te leggen. In de eerste plannen werd een tunnel van 7,8 kilometer lengte voorzien, later werd dit gereduceerd tot 6,1 kilometer.

De aanbestedingsprocedure van de snelweg begon in september 2018,[4] later is het ontwerp gewijzigd waardoor de definitieve gunning pas 3 jaar later was op 17 december 2021.[5][6] De bouwstart volgde op 23 februari 2022.[7] De tunnel moet medio 2027 worden geopend.

Zie ook

Referenties