Forcola di Livigno

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Forcola di Livigno
Forcola di Livigno.jpg
Hoogte 2.315 m
Weg H421
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - juni
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Forcola di Livigno is een bergpas in Zwitserland en Italië, tussen het kanton Graubünden en de provincie Sondrio. De bergpas is met 2.315 meter hoogte de zevende hoogste van Zwitserland. Eroverheen loopt de Hauptstrasse 421.

Kenmerken

De Forcola di Livigno begint op de zuidhelling van de Berninapass, op circa 2.050 meter boven zeeniveau. Hier bevindt zich ook de Zwitserse grenscontrole, alhoewel de daadwerkelijke grens pas zo'n vier kilometer verderop ligt. Omdat de bergpas al vrij hoog begint, is de stijging tot aan de pashoogte beperkt. Men komt door een woest alpenlandschap, met bergtoppen tot circa 3.300 meter. Naar het westen ligt de 4.049 meter hoge Piz Bernina. Op de pashoogte is de Italiaanse grenscontrole en zijn er enkele winkels en een café. Vervolgens begint de afdaling naar het dal rond het plaatsje Livigno. Dit dal ligt met 1.800 meter hoogte vrij hoog. In Livigno slaat de SS301 af, de enige verbinding vanuit Livigno naar de rest van Italië die niet over Zwitsers grondgebied gaat. Vanaf Livigno is er tevens nog een andere weg naar Zwitserland. Deze loopt langs het Lago di Livigno, een langgerekt stuwmeer. Ter hoogte van de stuwdam bevindt zich de grens met Zwitserland, daarna loopt de weg door de enkelstrooks tolplichtige Munt la Scheratunnel van 3,4 kilometer lengte. Via de tunnel bereikt men aan de noordzijde de Ofenpass.

Geschiedenis

Wanneer de Forcola di Livigno precies is aangelegd is niet bekend. De weg heeft vrijwel geen doorgaand belang, men bereikt er vooral het bergdorp Livigno mee. In 1968 werd het stuwmeer Lago di Livigno aangelegd. Tegelijkertijd is de Munt la Scheratunnel aangelegd, die na voltooiing van het stuwmeer voor algemeen verkeer opengesteld werd. Sinds de structurele grenscontroles zijn opgeheven per 1 januari 2010 is de tunnel 's nachts te berijden. De Forcola di Livigno is in de winter gesloten. Men kan het dorp Livigno dan vanaf Zernez of de Ofenpass via de Munt la Scheratunnel bereiken, die het hele jaar opengehouden wordt.

Omdat de rijrichting in de tunnel elke 15 minuten wisselt kan op zaterdagen de wachttijd flink oplopen vanwege toeristenverkeer naar Livigno.

Tol

Voor de Munt la Scheratunnel wordt tol geheven. In 2014 bedroeg de tol 16 CHF of € 13 voor een personenauto, inclusief eventuele aanhanger. In de winterperiode kan men alleen retour tol betalen. Daarnaast moet per persoon tol betaald worden. Voor caravans geldt een toeslag. Vrachtwagens van meer dan 18 ton betalen 44 CHF. Fietsers gebruiken een shuttleservice tegen een geringe prijs. Inzittenden van voertuigen die uit Zernez of Livigno komen hoeven geen inzittendentol te betalen.[1] De Forcola di Livigno is zelf verder tolvrij.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass