Forcola di Livigno

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forcola di Livigno
Hoogte 2.315 m
Weg H421
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - juni
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Forcola di Livigno is een bergpas in Zwitserland en Italië, tussen het kanton Graubünden en de provincie Sondrio. De bergpas is met 2.315 meter hoogte de zevende hoogste van Zwitserland. Eroverheen loopt de Hauptstrasse 421.

Kenmerken

De Forcola di Livigno is een noord-zuid georiënteerde bergpas, gelegen op de grens van Zwitserland en Italië. De pasroute voert door de Livigno-Alpen, de pashoogte vormt de waterscheiding tussen de Po en Donau. Aan de zuidzijde watert de streek Poschiavo af naar de Adda en later de Po, aan de noordzijde watert de Spöl af naar de Inn en vervolgens de Donau. De noordzijde is één van een aantal kleine gebieden van Italië die naar de Donau afwateren. Het is de enige bergpas waar men noordwaarts Italië in rijdt en zuidwaarts Zwitserland in rijdt.

De Forcola di Livigno begint op de zuidhelling van de Berninapass, op circa 2.050 meter boven zeeniveau. Hier bevindt zich ook de Zwitserse grenscontrole, alhoewel de daadwerkelijke grens pas zo'n vier kilometer verderop ligt. Omdat de bergpas al vrij hoog begint, is de stijging tot aan de pashoogte beperkt. Men komt door een woest alpenlandschap, met bergtoppen tot circa 3.300 meter. Naar het westen ligt de 4.049 meter hoge Piz Bernina. Op de pashoogte is de Italiaanse grenscontrole en zijn er enkele winkels en een café. Vervolgens begint de afdaling naar het dal rond het plaatsje Livigno. Dit dal ligt met 1.800 meter hoogte vrij hoog. In Livigno slaat de SS301 af, de enige verbinding vanuit Livigno naar de rest van Italië die niet over Zwitsers grondgebied gaat. Vanaf Livigno is er tevens nog een andere weg naar Zwitserland. Deze loopt langs het Lago di Livigno, een langgerekt stuwmeer. Ter hoogte van de stuwdam bevindt zich de grens met Zwitserland, daarna loopt de weg door de enkelstrooks tolplichtige Munt la Scheratunnel van 3,4 kilometer lengte. Via de tunnel bereikt men aan de noordzijde de Ofenpass.

Geschiedenis

Wanneer de Forcola di Livigno precies is aangelegd is niet bekend. Een weg kwam vanaf eind 19e eeuw voor op topografische kaarten van Zwitserland, te zien is ook dat deze weg kort na de Tweede Wereldoorlog aan Italiaanse zijde verbeterd was, maar aan Zwitserse zijde pas in de jaren '70 verhard werd. De weg heeft vrijwel geen doorgaand belang, men bereikt er vooral het bergdorp Livigno mee. In 1968 werd het stuwmeer Lago di Livigno aangelegd. Tegelijkertijd is de Munt la Scheratunnel aangelegd, die na voltooiing van het stuwmeer voor algemeen verkeer opengesteld werd. Sinds de structurele grenscontroles zijn opgeheven per 1 januari 2010 is de tunnel 's nachts te berijden. De Forcola di Livigno is in de winter gesloten. Men kan het dorp Livigno dan vanaf Zernez of de Ofenpass via de Munt la Scheratunnel bereiken, die het hele jaar opengehouden wordt.

Omdat de rijrichting in de tunnel elke 15 minuten wisselt kan op zaterdagen de wachttijd flink oplopen vanwege toeristenverkeer naar Livigno.

Naamgeving

De bergpas heette oorspronkelijk La Forcola. Eind 19e eeuw werd dit gewijzigd naar Forcola di Livigno, mogelijk om onderscheid te maken met de Forcola di Monte Rest ten zuidwesten van Tolmezzo. Die pas heet tegenwoordig de Passo Rest of de Forcella di Monte Rest.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass