Fort Bend Parkway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Fort Bend Toll Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort Bend Parkway Toll Road logo.png
Fort Bend Parkway map.svg
SH 122
Begin Missouri City
Einde Houston
Lengte 15 km
Route

Afslagsymbool.svg Sienna Parkway

Afslagsymbool.svg SH 6

Afslagsymbool.svg Lake Olympia Parkway

Afslagsymbool.svg McHard Road

Afslagsymbool.svg Fondren Road

Knooppuntsymbool.svg Sam Houston Tollway

Afslagsymbool.svg Main Street

De Fort Bend Parkway is een tolweg in de Amerikaanse staat Texas. De snelweg verbindt de voorstad Missouri City met Houston. Voorlopig loopt de snelweg van de SR-6 tot aan de ALT 90, maar een doortrekking tot aan de Interstate 610 is voorzien. De tolweg is 15 kilometer lang.

Routebeschrijving

De tolweg begint aan de State Highway 6, een bypass van Houston. De snelweg telt 2x2 rijstroken, en loopt door de groeistad Missouri City. Deze stad telt 62.000 inwoners en heeft nog veel ruimte om te groeien. Men kruist na 10 kilomter de Sam Houston Tollway, de tolringweg van Houston. Dit knooppunt is alleen voor de rechtdoorgaande stromen ongelijkvloers, om af te slaan moet men via een VRI. De tolpoorten zijn er klein, met slechts 3 poorten per richting. De weg eindigt momenteel in Houston aan de ALT 90.

Geschiedenis

Reeds begin jaren '60 werd voorgesteld om een freeway aan te leggen die het zuidwesten van Houston zou ontsluiten. Vanwege het radiale spinnewebkarakter van het snelwegennet van Houston betekent dit dat parallelle verbindingen uiteindelijk zo ver uit elkaar lopen dat ze bepaalde gebieden niet goed meer kunnen ontsluiten. Eén van deze gebieden was Fort Bend County. In 1963-1964 begon de stad Houston om een right-of-way te verkrijgen ten zuidwesten van de I-610. Problemen ontstonden in 1968 toen nieuwe ontwerpeisen voor freeways werden opgesteld, waarbij stedelijke freeways een duurdere right-of-way moesten krijgen. Deze kon Houston niet betalen. De oorspronkelijke aangekochte right-of-way is de huidige Bellfort Avenue, net genoeg voor een stedelijke 2x2-weg, maar niet voor een volwaardige freeway die intensief benut wordt.

In 1971 werd alleen nog het knooppunt met de I-610 opengesteld, inclusief een aftakking van een kilometer wat de Fort Bend Parkway had moeten worden. In 1975 gaf de stad Houston de plannen om een snelweg aan te leggen in dit gebied definitief op. De situatie was in Fort Bend County anders, omdat het gebied in de jaren '80 nog niet volgebouwd was, en uitbreidingen ten zuiden van de Sam Houston Tollway een corridor vrijlieten voor een dergelijke snelweg. In 1997 werd de Fort Bend County Toll Road Authority gecreëerd en het eerste plan was de aanleg van de Fort Bend Parkway, die deels in Harris County zou lopen.

In 2000 keurden de inwoners de uitgave van 140 miljoen dollar aan obligaties goed voor de financiering van de Fort Bend en Westpark tollways. De aanleg van de Fort Bend Parkway begon in 2003, en was een jaar later op 30 augustus 2004 voltooid.

Op 31 maart 2014 opende een korte verlenging van 3 kilometer vanaf de SH 6 tot Sienna Parkway.[1] Toen in 2014 de verlenging van de Fort Bend Parkway tussen SH 6 en Sienna Parkway werd opengesteld was dit eigenlijk niet meer dan 1,5 kilometer hoofdrijbaan. Doorgaand verkeer op de tolweg moest via verkeerslichten ter hoogte van de aansluiting met SH 6. Feitelijk ontbrak hier 1,7 kilometer hoofdrijbaan, dat bestond uit een viaduct over SH 6. In februari 2015 is een contract van $ 30 miljoen gegund om de hoofdrijbanen van de tolweg aan te leggen ter hoogte van SH 6, waarmee beide delen van de Fort Bend Parkway formeel met elkaar worden verbonden en verkeer non-stop kan doorrijden over de gehele lengte van Fort Bend County. Het viaduct over SH 6 is in 2017 geopend.

Toekomst

Harris County

Er zijn al langere tijd plannen om de Fort Bend Parkway tot I-610 te verlengen. Een alternatief tracé in het zuidwesten van Harris County verloopt via de US 90 en Post Oak Road om aan te sluiten op het korte stompje bij de I-610. Het noordelijkste deel hiervan is het lastigst om aan te leggen omdat geen right-of-way beschikbaar is. Een verhoogde viaductsnelweg lijkt hier de enige oplossing. Overigens is het via de US 90 ook mogelijk om zonder verkeerslichten door te rijden van de Fort Bend Parkway naar de I-610, maar dit is vooral een snelle route naar het Texas Medical Center, en minder naar de West Loop (I-610). In 2020 werden de plannen voorlopig opgegeven.[2]

Fort Bend County

De Grand Parkway wordt ontwikkeld als buitenste ringweg van Houston. Het wordt overwogen om de Fort Bend Parkway op termijn te verlengen naar de Grand Parkway, nog voorbij de Brazos River. Het ontbrekende deel is ongeveer 17 kilometer lang. In 2014 is begonnen met een corridorstudie.[3] Er is een right-of-way van 90 meter breed gereserveerd westelijk van Sienna Parkway tot de Brazos River, waarover de verlenging eenvoudig aangelegd zou kunnen worden. In september 2021 begon de bouw van een 2 kilometer lange verlenging tot aan Sienna Ranch Road,[4] dat begin 2023 moet worden geopend.[5] Een verlenging over de Brazos River is nog onzeker.

Tolkosten

De tol wordt geheven door middel met het elektronische tolsysteem EZ TAG. De tolkosten bedroegen $ 1.89 in 2018. De maximumsnelheid is 65 mijl, oftewel 105 kilometer per uur. De Fort Bend Parkway wordt grotendeels beheerd door de Fort Bend County Toll Road Authority, alleen het deel ten noorden van SH 6 wordt beheerd door de Harris County Toll Road Authority.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 16.700 voertuigen ten zuiden van US 90.[6]

Referenties

Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewayI-69.svgSouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288Texas Spur 5.svgSR-330Texas Spur 527.svgTexas NASA Road 1.svgFM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway