Fort Madison Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort Madison Bridge
Circle sign 2.svg
Fort Madison Bridge.jpg
Overspant Mississippi River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.091 meter
Hoofdoverspanning 82 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 26-07-1927
Verkeersintensiteit 2.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Fort Madison Bridge is een dubbeldeks draaibrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Illinois. De brug overspant de Mississippi River bij Fort Madison.

Kenmerkne

De Fort Madison Bridge is een bijzondere brug, namelijk een gecombineerde dubbeldeks spoor/verkeersbrug die ook nog eens een draaibrug is, waarschijnlijk de langste van dit type ter wereld. Het is de zuidelijkste beweegbare brug over de Mississippi River. Niet de gehele brug is dubbeldeks, ongeveer 540 meter is dubbeldeks, dit is grotendeels een vakwerkbrug. Aan de kant van Iowa bevindt zich de draaibrug met een overspanning van 160 meter (opgedeeld in 2 x 80 meter). De overige overspanningen zijn 82 meter lang. De totale brug is 1.091 meter lang. De brug is tweestrooks, de Iowa State Route 2 en de Illinois State Route 9 lopen er overheen. Aan de kant van Iowa ligt het stadje Fort Madison, aan de zijde van Illinois ligt het dorp Niota. De brug is een tolweg. Vrachtverkeer is niet toegestaan op de brug.

Geschiedenis

In 1887 opende de eerste brug op deze locatie, een spoorbrug waar ook gemotoriseerd verkeer overheen reed. Op 26 juli 1927 opende de huidige brug voor het verkeer. Het is één van de oudste nog in gebruik zijnde bruggen over dit deel van de Mississippi River, vanwege het geringe verkeer is de brug nog niet vervangen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 2.700 voertuigen over de brug.

Tol

De brug is een tolweg, in privaat beheer van BNSF, één van de grootste spoorwegmaatschappijen in de Verenigde Staten. De tol wordt alleen richting Illinois geheven en de tolinkomsten worden gebruikt voor de onderhoud aan het verkeersdek. Het tolstation bevindt zich midden op het draaigedeelte.

Zie ook

Referenties