Fort McHenry Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort McHenry Tunnel
I-95.svg
Blank.png
Kruist Patapsco River
Lengte 2.400 meter
Openstelling 23-11-1985
Intensiteit 122.600 mvt/dag
Locatie kaart

De Fort McHenry Tunnel is een afzinktunnel in de Verenigde Staten, gelegen in Baltimore, Maryland.

Kenmerken

De Fort McHenry Tunnel gaat onder de Patapsco River door. De tunnel is vierbuizig met 4x2 rijstroken en heeft een lengte van 2,4 kilometer. De tunnel loopt maximaal 33 meter onder zeeniveau. Door de tunnel loopt de Interstate 95 in Maryland, van belang voor doorgaand verkeer langs de oostkust van de Verenigde Staten en ter ontsluiting van het centrum van Baltimore.

Geschiedenis

De tunnel was de laatste van drie oeververbindingen die bij Baltimore zijn aangelegd. De tunnel is tussen 1980 en 1985 aangelegd en opende op 23 november 1985 voor het verkeer. De aanleg kostte destijds $ 750 miljoen en was op dat moment het duurste tunnelproject ooit uitgevoerd in de Verenigde Staten. De tunnel ontlast voornamelijk de nabijgelegen Baltimore Harbor Tunnel. Het was het laatste deel van de Interstate 95 in Maryland dat is aangelegd. De tunnel is vernoemd naar het nabijgelegen Fort McHenry uit de 18e eeuw.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 122.600 voertuigen door de Fort McHenry Tunnel.

Tol

De tunnel is een tolweg, de tol bedraagt $ 3 in beide richtingen.

Referenties


Bruggen en tunnels in Maryland

Baltimore Harbor TunnelChesapeake Bay BridgeFort McHenry TunnelFrancis Scott Key BridgeNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge