Forth Road Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forth Bridge
A90 UK.png
Forth Road Bridge.jpg
Overspant Firth of Forth
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.512 meter
Hoofdoverspanning 1.006 meter
Hoogte brugdek 44 meter
Openstelling 04-09-1964
Verkeersintensiteit 65.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Forth Road Bridge is een hangbrug in het Verenigd Koninkrijk, gelegen bij Edinburgh in Schotland.

Kenmerken

De Forth Road Bridge overspant het Firth of Forth tussen Queensferry en North Queensferry, net buiten Edinburgh. De brug wordt onderscheiden van de Forth Bridge, een spoorbrug, en de nabijgelegen Queensferry Crossing van de M90. De hangbrug heeft een totale lengte van 2.512 meter en een hoofdoverspanning van 1.006 meter. Het brugdek ligt 44 meter boven zee. Over de brug loopt een dual carriageway met 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. De middengeleider is niet meer dan een soort verhoogd rooster, een volwaardige geleiderail ontbreekt. De brug is alleen in gebruik voor openbaar vervoer, taxi's, fietsers en voetgangers.

Geschiedenis

Sinds de 11e eeuw was er een veerdienst op deze locatie voor pelgrims naar St. Andrews. De namen van de dorpen die de brug verbindt komen hier vandaan, Queensferry. In 1890 opende de Forth Bridge voor het verkeer, een grote spoorbrug die ten oosten van de hangbrug staat. Sinds de jaren 1920 bestonden er serieuze plannen voor een brugverbinding over het Firth of Forth. In 1955 werd onderzocht of een tunnel haalbaar was. Dit bleek te ambitieus en dus werd er weer ingezet op een brugverbinding. De aanleg van de hangbrug begon in september 1958 en was in 1964 gereed. Op 4 september 1964 werd de brug opengesteld voor het verkeer. De aanlegkosten bedroegen destijds 11,5 miljoen GBP, die met tolheffing terugverdiend werd. Het idee was om de tolheffing te schrappen zodra de aanlegkosten plus rentekosten waren terugverdiend. Dit was in 1993 het geval, maar de tolheffing is drie maal verlengd en uiteindelijk op 11 februari 2008 geschrapt. Het was de eerste brug in Europa met een overspanning van meer dan 1 kilometer, twee jaar eerder dan de Ponte 25 de Abril in Portugal.

De Forth Road Bridge is in slechte staat. In december 2015 werd de brug acuut afgesloten vanwege de slechte conditie van enkele stalen onderdelen[1]. De brug is vervangen door een nieuwe tuibrug ten westen van de bestaande brug, dit is de Forth Replacement Crossing, die in augustus 2017 werd opengesteld. De bestaande Forth Road Bridge is sinds 1 februari 2018 gereserveerd voor openbaar vervoer,[2] een plan dat bekritiseerd wordt vanwege de hoge operationele kosten voor het geringe gebruik van bussen.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 65.000 voertuigen over de brug. Sinds 2018 rijden alleen nog bussen en taxi's over de brug.

Referenties