4-way stop

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Four-way stop)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een 4-way stop in Florida.

Een 4-way stop, formeel een all-way stop, is een kruispunt waarbij bij alle richtingen een stopbord staat, en al het verkeer dus tot stilstand moet komen. Het komt voornamelijk voor in Canada en de Verenigde Staten.

Kenmerken

4-way stops worden gebruikt op kruispunten met weinig verkeer, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom zijn het vaak secundaire straten binnen het grid die niet druk genoeg zijn om verkeerslichten te plaatsen. Buiten de bebouwde kom bevinden ze zich vooral op het platteland waar vaak een grid aanwezig is van boerenwegen. Bij een 4-way stop is er een standaard stopbord en een stopstreep voor het kruispunt.

De voertuigen mogen oversteken in de volgorde dat ze komen aanrijden, men moet dus op hun beurt wachten. Als voertuigen ongeveer tegelijkertijd aankomen gaat meestal het voertuig van rechts als eerst.

Een tweetalige 3-way stop in Winnipeg, Canada.

Aangezien aan het stopbord alleen niet gezien kan worden of het een reguliere stop is, waar alleen verkeer van de zijweg moet stoppen, of een 4-way stop waarbij al het verkeer moet stoppen, wordt er vaak een onderbord gebruikt met de tekst 'ALL WAY'. Vroeger werden ook onderborden geplaatst met '4-WAY' of '3-WAY'. In Canada worden deze borden nog steeds geplaatst, met in sommige delen van het land een tweetalige versie in het Engels en Frans, met 3-WAY / SENS.

4-way stops worden in stedelijk gebied toegepast voor 'traffic calming' en verkeersveiligheid, zodat niet te hard over de vele kruispunten van het grid wordt gereden.

In de Verenigde Staten geldt de verkeersregel voorrang van rechts, maar is minder gebruikelijk dan in Europa, in de VS zijn 4-way stops zeer gangbaar.

Voor- & nadelen

Het voordeel is verkeersveiligheid, op kruispunten met 4-way stops zouden 45% minder ongevallen plaatsvinden. Mede doordat in ouder stedelijk gebied de bebouwing vaak dicht langs de weg staat zijn de zichtlijnen vaak beperkt, men moet bijna tot op het kruispunt rijden om de weg goed te kunnen overzien.

Nadelen zijn de extra emissies en mogelijk extra geluidsoverlast omdat al het verkeer moet stoppen en optrekken en extra reistijd voor het verkeer dat in een ander geval voorrang had gehad.

Europa

Alhoewel stopborden frequent voorkomen in Europa zijn 4-way stops erg zeldzaam. Zweden heeft ermee geëxperimenteerd in de jaren '80, maar het is weinig toegepast. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze zelden toegepast en in 2002 geheel geschrapt als oplossing.

Referenties