Four Bears Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Four Bears Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.372 meter
Hoofdoverspanning 96 meter
Hoogte brugdek 27 meter
Openstelling 02-09-2005
Verkeersintensiteit 7.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Four Bears Bridge is een 1,3 kilometer lange kokerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over het Lake Sakakawea, een stuwmeer in de Missouri River in North Dakota.

Kenmerken

De Four Bears Bridge is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 1.372 meter en een overspanning van maximaal 92 meter. De gehele constructie is een betonnen kokerbrug met 14 pijlers en 15 overspanningen. Het is de op één na langste brug in North Dakota. Het brugdek ligt maximaal 27 meter boven het Lake Sakakawea. Het brugdek is 15,2 meter breed, met twee rijstroken van de State Route 23 en een fiets/voetpad aan de noordzijde. Het is de enige brug over het stuwmeer Lake Sakakawea en ligt in het Fort Berthold Indian Reservation.

Geschiedenis

Eerste brug uit 1927

De huidige brug is de derde brug op deze locatie. De eerste brug was een stalen vakwerkbrug met vier overspanningen die de Verendrye Bridge heette. Deze brug is in de periode 1925-1927 aangelegd en was de tweede brug over de Missouri River in North Dakota.[1] De brug was in totaal 353 meter lang, met overspanningen van 83 meter.[2] Het was daarmee één van de kleinste bruggen over de Missouri River stroomafwaarts van Montana.

Nieuwe brug in 1955

Met de bouw van de Garrison Dam tussen 1947 en 1953 ontstond het grote Lake Sakakawea, en moest een veel langere nieuwe brug gebouwd worden om het stuwmeer te overspannen. Deze moest twee bruggen vervangen, de bestaande bij New Town en de 60 kilometer stroomafwaarts gelegen Four Bears Bridge uit 1934 bij Elbowood die niet vervangen werd. Er werd besloten om de vakwerkconstructie van de oorspronkelijke Four Bears Bridge te hergebruiken op de locatie van de Verendrye Bridge bij New Town. Het was noodzakelijk te wachten met het transport tot het stuwmeer gevuld was, daardoor is de brug pas aangelegd nadat de stuwdam voltooid was, en niet al tijdens de bouw van de dam, uniek onder de vervangen bruggen in de stuwmeren van de Missouri River. De nieuwe brug werd in 1955 in gebruik genomen.

De brug uit 1955 was een stalen vakwerkbrug, waarbij er één grote vakwerkbrug met 3 overspanningen was, en een set van aanbruggen met een vakwerkconstructie onder het rijdek.[3]

Vervanging in 2005

Vanwege de leeftijd van de brug (constructief daterend van 1934) werd in de jaren '90 besloten om een nieuwe brug te plannen. Het verkeer was behoorlijk toegenomen, evenals het vrachtverkeer. Tussen 2003 en 2005 is een grote betonnen kokerbrug gebouwd, die gebouwd is volgens de methode van de vrije voorbouw. Er werden 482 geprefabriceerde elementen geproduceerd die ter plekke werden geplaatst en vervolgens werden nagespannen. De brug opende op 2 september 2005 voor het verkeer.[4] Het was pas de tweede betonnen kokerbrug over de gehele Missouri River. Het project kostte $ 55 miljoen.

Een deel van de oude brug is bewaard gebleven op een uitkijkpunt aan de westkant van de brug.

Naamgeving

De brug ligt in het Fort Berthold Indian Reservation en is vernoemd naar twee stamhoofden van de Mandan en Hidatsa-stammen, die beiden Four Bears heetten.

Verkeersintensiteiten

Vanwege een nabijgelegen casino wordt de brug intensiever bereden dan veel andere bruggen over de bovenloop van de Missouri River die niet bij een grotere stad liggen. Dagelijks maken bijna 8.000 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties