Fourth Thai-Lao Friendship Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานมิตรภาพไทย–ลาว 4

ຂົວມິດຕະພາບລາວ - ໄທ ແຫ່ງທີ 4

Overspant Mekong
Rijstroken 1x2
Totale lengte 660 meter
Hoofdoverspanning c. 108 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 11-12-2013
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Fourth Thai-Lao Friendship Bridge (Thai: สะพานมิตรภาพไทย–ลาว 4, Lao: ຂົວມິດຕະພາບລາວ - ໄທ ແຫ່ງທີ 4) is een kokerbrug over de Mekong, gelegen op de grens van Thailand en Laos, gelegen nabij Chiang Khong.

Kenmerken

De Fourth Thai-Lao Friendship Bridge is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van circa 660 meter, een hoofdbrug van 480 meter en een hoofdoverspanning van bij benadering 108 meter. Het brugdek is 14,7 meter breed, met twee rijstroken. Aan beide zijden is een vrij groot grenscomplex. Aan Thaise zijde is een kruising van de rijbanen omdat het verkeer hier wisselt van rechts rijden in Laos naar links rijden in Thailand. Het is de noordelijkste brug over de Mekong in Thailand en het achterland van de brug is zowel in Thailand als in Laos enigszins dunbevolkt en ruraal in karakter.

Geschiedenis

De brug is tussen 2010 en 2013 aangelegd en op 11 december 2013 opengesteld voor het verkeer.[1][2] De brug is aangelegd door een consortium van een Chinees en Thais bouwbedrijf, het was de eerste brug over de Mekong in Thailand die door een Chinees bouwbedrijf is gerealiseerd. Het was ook de eerste brug over de bovenloop van de Mekong in Thailand.

De brug wordt gezien als onderdeel van een wegverbinding tussen China en Thailand die het kortst door Laos gaat. Gezien de beperkte ontwikkeling van het achterland van de brug heeft men behoorlijk omvangrijke grenscomplexen aangelegd. Aan Thaise zijde is na opening van de brug enige logistieke industrie gevestigd langs de Highway 1356. Ook aan Laotiaanse zijde hebben zich een aantal bedrijven gevestigd, waarmee de brug een logistiek centrum werd. De omgeving kent echter geen grotere plaatsen.

De brug werd gezien als onderdeel van de wegverbinding van Kunming naar Bangkok, maar deze is later meer oostelijk via Vientiane ontwikkeld.

Zie ook

Referenties