Francis Scott Key Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francis Scott Key Bridge
I-695.svg
Francis Scott Key Bridge.jpg
Overspant Patapsco River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.770 meter
Hoofdoverspanning 366 meter
Hoogte brugdek 56 meter
Openstelling 23-03-1977
Verkeersintensiteit 31.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Francis Scott Key Bridge is een cantilever vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen bij Baltimore in Maryland.

Kenmerken

De Francis Scott Key Bridge overspant de Patapsco River, een zijarm van de Chesapeake Bay ten zuiden van Baltimore. De brug heeft een totale overspanning van circa 2.770 meter en een hoofdoverspanning van 366 meter, uitgevoerd als een vakwerkbrug met boogstructuur. De brug heeft een vrije doorvaart van 56 meter. Over de brug loopt de Interstate 695 in Maryland, de ringweg van Baltimore, die 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken kent. De brug is een tolweg.

Geschiedenis

In de jaren '60 was het duidelijk dat een tweede overspanning van de Patapsco River bij Baltimore noodzakelijk was. Een tunnel was de favoriete optie om de scheepvaart het minste te hinderen, maar de kosten hiervan lagen te hoog. Daarna is besloten om een hoge brug aan te leggen. Deze brug is tussen 1972 en 1977 aangelegd en opende op 23 maart 1977 voor het verkeer. De aanleg van de brug kostte $ 60,3 miljoen. De verwachte ontlasting van de andere oeververbindingen dichter bij Baltimore zijn echter niet gerealiseerd, het gebruik van de brug is relatief laag en is voornamelijk lokaal verkeer, geen doorgaand verkeer.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 31.000 voertuigen over de brug, die daarmee voldoende restcapaciteit heeft.

Tol

De brug is een tolweg, de tol bedraagt $ 3 in beide richtingen. Sinds oktober 2019 is de tolheffing volledig elektronisch met E-ZPass.

Referenties


Bruggen en tunnels in Maryland

Baltimore Harbor TunnelChesapeake Bay BridgeFort McHenry TunnelFrancis Scott Key BridgeNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge