Franja Transversal del Norte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guatemala FTN.svg
Guatemala FTN map.png
FTN
Begin Barillas
Einde Modesto Méndez
Lengte 288 km
Route

Centrum.svg Barillas Guatemala RN-9.svg

Centrum.svg Playa Grande Ixcan

Centrum.svg Sebol Guatemala RN-5.svg

Centrum.svg Fray Bartolomé de Las Casas

Centrum.svg Chahal

Centrum.svg Modesto Méndez Guatemala CA-13.svg

De Franja Transversal del Norte, afgekort FTN, is een strip land en onverharde weg in Guatemala. Het is de noordelijkste oost-westverbinding in het land, en verloopt vanaf Barillas naar Modesto Méndez. De weg is 288 kilometer lang. Het is de enige ongenummerde weg in Guatemala die hetzelfde belang als een ruta nacional heeft.

Routebeschrijving

De weg begint in Barillas, waar de RN9 ook begint en zuidwaarts loopt. Het eerste deel voert nog door het hoogland over twee bergpassen van 1.400 meter hoogte, maar oostelijker voert de weg door het laagland. De weg voert door dunbevolkt gebied, er zijn geen echte steden op de route, en de meeste dorpen zijn ook klein. Het eerste deel van de route verloopt parallel aan de grens met Mexico (Chiapas). Het landschap is een afwisseling van vlak terrein met lage heuvels met bebossing. Het gebied is voornamelijk agrarisch. Men kruist bijna geen andere wegen, die meestal ook onverhard zijn. Over rivieren zijn wel vaste bruggen. De FTN voert uiteindelijk door het uiterste zuidoosten van het departement Petén, en eindigt in het gehucht Modesto Méndez op de CA13, op minder dan 500 meter van de grens met Belize.

Geschiedenis

De regio Franja Transversal del Norte is een oost-west verlopende strip van land die het traditionele Guatemala met de geïsoleerde noordelijke regio's scheidt. De regio speelde een belangrijke rol in de Guatemalteekse burgeroorlog tussen 1960 en 1996. Het was oorspronkelijk een Belgische kolonie, maar er woonden ook veel Duitsers. Het gebied behoorde al vanaf 1821 tot Guatemala, maar door de onrust en instabiliteit had de Guatemalteekse regering er weinig zeggenschap, het gebied had de-facto onafhankelijk zelfbestuur tot de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Duitse inwoners verdreven op aandringen van de Verenigde Staten, die de Duitsers uiteindelijk uitruilde tegen krijgsgevangenen in Europa.

Vanaf de jaren '60 werd het gebied langzaam ontwikkeld, mede vanwege de mogelijke olievoorraden. Er werd een oost-west verlopende zandweg ontwikkeld die alle delen van de Franja Transversal del Norte moest verbinden. De weg werd midden jaren '70 verbeterd voor de winning van olie in de regio. Het gebied werd echter hard getroffen door de Guatemalteekse burgeroorlog, met veel verdwijningen en moorden in de regio. In de jaren '90 keerde de rust in de regio terug, maar het is nog niet grootschalig ontwikkeld. Vanaf 2010 worden delen van de weg geasfalteerd.

Referenties


Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN