Frans-Polynesië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Papeete
Grootste stad Papeete
Oppervlakte 4.167 km²
Inwonertal 278.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting PF

Frans-Polynesië (Frans: Polynésie française) is een eilandengroep en overzees gebiedsdeel van Frankrijk, gelegen in de Pacifische Oceaan. Frans-Polynesië telt 278.000 inwoners. Het bekendste eiland van Frans-Polynesië is Tahiti. De hoofdstad is Papeete.

Inleiding

Frans-Polynesië bestaat uit een serie bergachtige eilanden en kleine atollen in de Pacifische Oceaan, ver verwijderd van grote landmassa's. Het bekendste eiland Tahiti ligt 5.900 kilometer ten noordoosten van Australië, 8.200 kilometer ten westen van Chili en 4.100 kilometer ten zuiden van Hawaii. Naar het zuidwesten liggen de Cook Islands, onderdeel van Nieuw-Zeeland.

De belangrijkste eilanden zijn Tahiti, Moorea, Raiatea, Tahaa, Bora Bora, Atuona en Ua Pu. Deze eilanden hebben allemaal diverse dorpen en infrastructuur. Frans-Polynesië wordt opgedeeld in drie gebieden, in het zuidwesten de grotere eilanden, met de Society Islands waaronder Tahiti, in het midden veelal onbewoonde atollen en in het noordoosten Marquesas Islands. Bijna 70% van de inwoners van Frans-Polynesië wonen op Tahiti.

Frans-Polynesië is relatief welvarend en heeft een welvarender bevolking dan de meeste andere mini-staten in Oceanië, maar minder dan de grote Oceanische landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Nouvelle-Calédonie. Met name landbouw en toerisme zijn van groot belang, natuurlijke grondstoffen zijn maar gering aanwezig in het gebied.

Wegennet

De grotere eilanden hebben een wegennet, met diverse wegen, die vaak langs de kust lopen. De meeste wegen liggen uiteraard op Tahiti.

Tahiti

Tahiti heeft een volledige ringweg rond het eiland. In het westen van Papeete is een snelwegachtige weg met 2x2 rijstroken en 5 aansluitingen. Elders in en bij Papeete is de ringweg van het eiland ook deels met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De kuststreek is over het algemeen volgebouwd, zodat de ringweg rond Tahiti grotendeels door bebouwd gebied loopt. Er lopen echter geen wegen naar het bergachtige binnenland.

Society Islands

Het eiland Moorea heeft ook een ringweg, die enkelbaans is. Op Moorea zijn ook geen doorgaande wegen in het binnenland, wel enkele lokale straten. Het eiland Raiatea heeft ook een volledige ringweg, evenals de eilanden Tahaa, Huahine en Bora Bora. Op deze eilanden vormt de ringweg het overgrote deel van het wegennet.

Atollen

Op de atollen zijn zo goed als geen wegen. De meeste wegen die er zijn, zijn zandwegen. Deze atollen liggen erg laag en overstromen deels bij hoogwater. Alleen de eilanden Fakarava en Hao hebben elk één wat langere geasfalteerde weg.

Marquesas Islands

De Marquesas Islands zijn wat groter en hebben een aantal dorpen. Alleen op Ua Pu en Atuona hebben enkele korte wegen. Het eiland Ua Huka heeft één weg. Op de eilanden Tahuata en Fatu Hiva zijn wel een paar gehuchten, maar die zijn niet door wegen onderling verbonden.

Routes territoriales

Route territoriale Eiland lengte route
RT 1 Tahiti 61 Papeete - Faa'a - Taravao par l'Ouest
RT 2 Tahiti 53 Papeete - Pirae - Taravao par l'Est
RT 3 Tahiti 18 Taravao - Tautira
RT 4 Tahiti 18 Taravao - Teahupoo
RT 5 Tahiti 5 Papeete - Faa'a - Punaauia (Route de dégagement ouest)
RT 6 Tahiti 2 Port de Papeete - Uranie
RT 7 Tahiti 3.5 Port de Papeete - Arue
RT 9 Tahiti 4 Punaauia - Punaruu (route des Plaines)
RT 12 Tahiti 1 Desserte de l'aéroport de Faa'a
RT 21 Moorea 60 Tour de l'île
RT 32 Tahiti 9 Afaahiti - Belvédère de Taiarapu
RT 33 Tahiti 7 Pahua - Plateau de Taravao
RT 101 Bora-Bora 31 Tour de l'île
RT 111 Huahine 24 Contour nord de l'île
RT 112 Huahine 27 Contour sud de l'île
RT 131 Raiatea 50 Uturoa - Tevaitoa - Puohine
RT 132 Raiatea 42 Uturoa - Avera - Puohine
RT 141 Tahaa 21 Haamene - Tiva - Patio
RT 143 Tahaa 21 Haamene - Faaaha - Patio
RT 144 Tahaa 19 Haamene - Vaitoare - Apu
RT 145 Tahaa 9 Haamene - Poutoru - Patii
RT 321 Rangiroa 11 Avatoru - Passe de Tiputa
RT 451 Ua Pou 14 Hakahau - Hohoi
RT 452 Ua Pou 9 Hakahau - Aérodrome d'Aneou
RT 453 Ua Pou 7 Hakahetau - Aérodrome d'Aneou
RT 454 Ua Pou 7 Hakahetau - Haakuti
RT 455 Ua Pou 8 Hohoi - Hakatao
RT 456 Ua Pou 8 Haakuti - Hakamaii

Referenties


Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis en Futuna