Tijsmanstunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Frans Tijsmanstunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tijsmanstunnel
R2 BE.svg
Tijsmanstunnel map.svg
Blank.png
Kruist Kanaaldok B1
Lengte 840 meter
Openstelling 1967
Intensiteit 45.721 mvt/dag
Tunnelcategorie A
Locatie kaart

De Tijsmanstunnel is een tunnel in België, en is één van de drie tunnels in de R2. Zijn volledige naam is in feite "Frans Tijsmanstunnel" maar in de spreektaal altijd afgekort tot Tijsmanstunnel. De tunnel loopt onder het Kanaaldok B1 midden in de Antwerpse haven.

Kenmerken

De Tijsmanstunnel maakt deel uit van de grote ring rond Antwerpen en is essentieel in de ontsluiting van de Antwerpse haven. De tunnel beschikt in beide richtingen over twee rijstroken zonder pechstroken en is gelijkaardig qua inrichting als de Liefkenshoektunnel en de Beverentunnel die wat verderop liggen. De toegelaten snelheid is door middel van variabele borden beperkt tot 100 km/h. De Tijsmanstunnel ligt tussen kilometerpaal 87,1 en 88,2 van de R2.

Geschiedenis

De verbinding tussen de huidige A12 en de Scheldelaan met de Tijsmanstunnel onder het Kanaaldok door opende al in 1967. Pas jaren later werd deze expresweg ingeschakeld in het plan om een grote ring rondom Antwerpen te voorzien. De aansluitende Liefkenshoektunnel werd pas opengesteld in 1991, het Knooppunt Antwerpen-Haven met de A12 dateert van 1993. Daarvoor sloot de weg gelijkvloers aan op zowel de Scheldelaan als de huidige A12 die destijds een viervaksweg was. Wanneer dit oudste gedeelte uiteindelijk een snelwegstatus kreeg is onbekend.

Verkeersintensiteiten

In 2017 reden op een gemiddelde werkdag 45.721 voertuigen door de Tijsmanstunnel.[1]

Toekomst

De op- en afrit vlakbij de tunnel en de aanwezigheid van het knooppunt met de A12 zorgen in de omgeving van de tunnel voor heel wat weefbewegingen. In het kader van het Masterplan 2020 wordt onderzocht of een aanpassing of uitbreiding van de bestaande tunnel noodzakelijk is.

Verkeersveiligheid

In de periode 1999-2008 werden in de Tijsmanstunnel slechts 9 ongevallen vastgesteld. We zien dus een jaarlijkse ongevalsdichtheid van 0,55 ongevallen per kilometer. Bij deze ongevallen vielen wel 24 slachtoffers. Hiervan raakte 87,5% lichtgewond en 12,5% zwaargewond. Er kwam in deze periode niemand om het leven.

Referenties

Tunnels in België

Vlaanderen: AaltertunnelBeverentunnelBevrijdingstunnelBlauwtorentunnelBolivartunnelCraeybeckxtunnelE3-prijstunnelGasthuistunnelHoge MouwtunnelJan de VostunnelKennedy-De BolletunnelKennedytunnelKrijgsbaantunnelLeonardtunnelLiefkenshoektunnelOostertunnelRupeltunnelScheldetunnelStationstunnelTijsmanstunnelTunnel 't ZandVan EyktunnelVierarmentunnelWaaslandtunnelWevelgemtunnelZelzatetunnel

Wallonië: Tunnel de CointeTunnel de CouilletTunnel d'HiernauxTunnel d'HublinbluTunnel de KinkempoisTunnel de MarcinelleTunnel de RebaixTunnel de la PaixTunnel des Grosses BattesTunnel du Bois d'HoutaingTunnel Roullier

Brussels Gewest: BaljuwtunnelBelliardtunnelBoileautunnelDeltatunnelGeorges HenritunnelHallepoorttunnelJubelparktunnelKortenbergtunnelKruidtuintunnelKunst-WettunnelLeopold II-tunnelLouizatunnelMadoutunnelMontgomerytunnelNaamsepoorttunnelNAVO-tunnelReyers-CentrumtunnelReyers-MeisertunnelReyers-MontgomerytunnelRogiertunnelStefaniatunnelTervurentunnelTroontunnelVan PraettunnelVleurgattunnelWettunnelWoluwetunnel