Freeway 16 (Iran)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeway Iran.svg
Freeway 16 Iran map.png
16
Begin Tabriz
Einde Urmia
Lengte 118 km
Route

De Freeway 16 (Perzisch: 16 آزادراه‎), ook wel de Tabriz-Urmia Freeway (Perzisch: آزادراه تبریز-ارومیه), is een freeway in Iran. De autosnelweg is gepland tussen Tabriz en Urmia in het noordwesten van het land, met een geplande lengte van 118 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint aan de zuidkant van de grote stad Tabriz op een knooppunt met de Freeway 2 en voert zuidwaarts door heuvelachtig en droog terrein. De snelweg eindigt tijdelijk bij Sahand.

Westelijker wordt de Freeway 16 gevormd door de dubbelbaans Highway 16, dit is een minder volwaardige snelweg en voert met dammen door het meer van Urmia tot aan de grotere stad Urmia.

Geschiedenis

In de periode 2008-2014 is de Highway 16 ten noordoosten van Urmia naar 2x2 rijstroken verbreed en de kruispunten zijn daarbij ongelijkvloers gemaakt. Vanwege aanliggende percelen en agrarisch land dat toegang heeft tot de weg is dit geen volwaardige autosnelweg.

De passage door het meer van Urmia wordt onderbroken door een eiland. Het westelijk deel is een dam die in 2017 naar 2x2 rijstroken is verbreed. In augustus 2019 openden 2x2 rijstroken over de oostelijke dam, plus een verdubbeling tot de Highway 21 nabij Khosrowshah.

Het eerste deel dat volledig over een nieuw tracé is aangelegd is een 19 kilometer lang deel tussen Tabriz en Sahand. Dit opende op 22 december 2020 voor het verkeer.[1]

Toekomst

Het deel van Sahand tot de Highway 21 moet nog aangelegd worden. Ook is een directer tracé over het eiland in het meer van Urmia in aanbouw dat een tunnel omvat.

Referenties

Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway