M1 (Irak)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Freeway 1 (Irak))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1
Begin Umm Qasr
Einde Ar Rutba
Lengte 1.178 km
Route

Safwan

Az Zubayr

Basra

Ar Rumaila

Highway 8

Manazil al Hajana

An-Nasiriyah

Ar-Rumaytah

Al Diwaniyah

Qalat Shakir

Shayk Hantush

Al Madhatiyah

Al-Hillah

Al-Sakandriya

Al-Sakandriya

Baghdad-South

Baghdad-Airport

Abu Ghraib Expressway

Ar Radwaniyah

Al-Fallujah

Abu Zukhayr

Ar Ramadi

Desert areas

Highway 12

Desert areas

Ar Ruthba

Armadah

Air Base

Freeway 1 spur (Dimashq)

Highway 10

De M1, in het verleden ook wel aangeduid als de Freeway 1 (Arabisch: طريق المرور السريع رقم 1), is een freeway in Irak. De autosnelweg verbindt Umm Qasr aan de grens met Koeweit via Baghdad met de grens met Jordanië in de woestijn in het westen van het land. Tevens is er een aftakking naar de grens met Syrië. Het is de belangrijkste autosnelweg van het land en is 1.178 kilometer lang, inclusief de 77 kilometer lange aftakking naar Syrië.

Routebeschrijving

De M1 begint op een klaverblad bij Safwan, op enkele kilometers van de grens met Koeweit. Vanaf hier kan men de Highway 80 naar Kuwait City nemen. De autosnelweg telt 2x3 rijstroken en voert noordwestwaarts. De omgeving is vlak en bestaat voornamelijk uit geïrrigeerde landbouwgebieden tot aan Bagdad. De autosnelweg passeert langs een aantal grote steden, zoals Basra, Nasiriyah en Hillah. Er zijn geen aansluitingen met andere autosnelwegen in dit gebied. De autosnelweg volgt de rivier de Eufraat naar het noorden en stijgt amper van 0 naar 30 meter hoogte bij Baghdad. De M1 vormt de zuidwestelijke bypass van de Iraakse hoofdstad en blijft ruim buiten het stedelijk gebied. De Abu Ghraib Expressway geeft toegang naar de stad.

Vanaf Baghdad buigt de weg naar het westen af. De autosnelweg voert eerst nog door het geïrrigeerde gebied rond de Eufraat tot aan Ramadi, maar komt dan in de uitgestrekte woestijn van West-Irak. Dit gebied is dunbevolkt en de M1 stijgt heel geleidelijk naar ongeveer 800 meter hoogte. Er ligt maar één plaats van enige omvang op de ruim 400 kilometer van Ramadi naar de grens met Jordanië en dat is Ar Rutba. De autosnelweg telt ook in de woestijn 2x3 rijstroken en splitst zich dan ten westen van Ar Rutba in de hoofdroute naar de grens met Jordanië en een 77 kilometer lange aftakking naar de grens met Syrië. Ongeveer 50 kilometer westelijker volgt de grens met Jordanië, waarna een groot grenscomplex volgt. Aan Jordaanse zijde gaat de Route 10 westwaarts door de woestijn naar Amman. Vanaf de Syrische grens gaat de Highway 2 naar Dimashq (Damascus).

Geschiedenis

De bouw van de M1 begon in 1982 en in 1990 werd de autosnelweg voltooid tussen Baghdad en de grens met Jordanië. De autosnelweg telt 2x3 rijstroken over vrijwel de gehele lengte en is naar Duits model ontworpen, met bewegwijzering van Duitse makelij. Het deel tussen Umm Qasr en Baghdad is later aangelegd, delen waren omstreeks 2002 nog in aanleg. In 2003 is de aanleg stilgelegd vanwege het uitbreken van de Irakoorlog. Het deel van Nasiriyah tot Al Diwaniyah is daarom met maar één rijbaan in gebruik. De tweede rijbaan was lange tijd onvoltooid, maar uiteindelijk is dit deel circa 2013-2015 naar 2x2 rijstroken verdubbeld. Hiermee was de volledige M1 door Irak een autosnelweg.

Referenties


Autosnelwegen in Irak

M1Abu Ghraib ExpresswayDora ExpresswayDora - Yusufiyah MotorwayMohamed Al-Qasim ExpresswayQadisaya ExpresswayWestern Bypass5th Ring Road (Erbil)6th Ring Road (Erbil)