Freeway 1 (Irak)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BAB1.png
Freeway 1 Iraq map.svg
1
Begin Umm Qasr
Einde Ar Rutba
Lengte 1.178 km
Route

Afslagsymbool.svg Safwan

Afslagsymbool.svg Az Zubayr

Afslagsymbool.svg Basra

Afslagsymbool.svg Ar Rumaila

Afslagsymbool.svg Highway 8

Afslagsymbool.svg Manazil al Hajana

Afslagsymbool.svg An-Nasiriyah

Afslagsymbool.svg Ar-Rumaytah

Afslagsymbool.svg Al Diwaniyah

Afslagsymbool.svg Qalat Shakir

Afslagsymbool.svg Shayk Hantush

Afslagsymbool.svg Al Madhatiyah

Afslagsymbool.svg Al-Hillah

Afslagsymbool.svg Al-Sakandriya

Afslagsymbool.svg Al-Sakandriya

Afslagsymbool.svg Baghdad-South

Afslagsymbool.svg Baghdad-Airport

Knooppuntsymbool.svg Abu Ghraib Expressway

Afslagsymbool.svg Ar Radwaniyah

Afslagsymbool.svg Al-Fallujah

Afslagsymbool.svg Abu Zukhayr

Afslagsymbool.svg Ar Ramadi

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Highway 12

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Ar Ruthba

Afslagsymbool.svg Armadah

Afslagsymbool.svg Air Base

Knooppuntsymbool.svg Freeway 1 spur (Dimashq)

Afslagsymbool.svg Highway 10

Flag of Jordan.svg Jordan 10.svg

De Freeway 1 is een freeway in Irak. De snelweg verbindt Umm Qasr aan de grens met Koeweit via Baghdad met de grens met Jordanië in de woestijn in het westen van het land. Tevens is er een aftakking naar de grens met Syrië. Het is de belangrijkste snelweg van het land en is 1.178 kilometer lang, inclusief de 77 kilometer lange aftakking naar Syrië.

Routebeschrijving

De Freeway 1 begint op een klaverblad bij Safwan, op enkele kilometers van de grens met Koeweit. Vanaf hier kan men de Highway 80 naar Kuwait City nemen. De snelweg telt 2x3 rijstroken en voert noordwestwaarts. De omgeving is vlak en bestaat voornamelijk uit geïrrigeerde landbouwgebieden tot aan Baghdad. De snelweg passeert langs een aantal grote steden, zoals Basra, Nasiriyah en Hillah. Er zijn geen aansluitingen met andere snelwegen in dit gebied. De snelweg volgt de rivier de Eufraat naar het noorden en stijgt amper van 0 naar 30 meter hoogte bij Baghdad. De Freeway 1 vormt de zuidwestelijke bypass van de Iraakse hoofdstad en blijft ruim buiten het stedelijk gebied. De Abu Ghraib Expressway geeft toegang naar de stad.

Vanaf Baghdad buigt de weg naar het westen af. De snelweg voert eerst nog door het geïrrigeerde gebied rond de Eufraat tot aan Ramadi, maar komt dan in de uitgestrekte woestijn van west-Irak. Dit gebied is dunbevolkt en de Freeway 1 stijgt heel geleidelijk naar ongeveer 800 meter hoogte. Er ligt maar één plaats van enige omvang op de ruim 400 kilometer van Ramadi naar de grens met Jordanië en dat is Ar Rutba. De snelweg telt ook in de woestijn 2x3 rijstroken en splitst zich dan ten westen van Ar Rutba in de hoofdroute naar de grens met Jordanië en een 77 kilometer lange aftakking naar de grens met Syrië. Ongeveer 50 kilometer westelijker volgt de grens met Jordanië, waarna een groot grenscomplex volgt. Aan Jordaanse zijde gaat de Route 10 westwaarts door de woestijn naar Amman. Vanaf de Syrische grens gaat de Highway 2 naar Dimashq (Damascus).

Geschiedenis

De aanleg van de Freeway 1 begon in 1982 en in 1990 werd de snelweg voltooid tussen Baghdad en de grens met Jordanië. De snelweg telt 2x3 rijstroken over vrijwel de gehele lengte en is naar Duits model ontworpen, met bewegwijzering van Duitse makelij. Het deel tussen Umm Qasr en Baghdad is later aangelegd, delen waren omstreeks 2002 nog in aanleg. In 2003 is de aanleg stilgelegd vanwege het uitbreken van de Irakoorlog. Het deel van Nasiriyah tot Al Diwaniyah is daarom met maar één rijbaan in gebruik. De tweede rijbaan is niet voltooid.

Referenties


Flag of Iraq.svg Autosnelwegen in Irak Flag of Iraq.svg

Freeway 1Abu Ghraib ExpresswayDora ExpresswayMohamed Al-Qasim ExpresswayQadisaya ExpresswayWestern Bypass5th Ring Road (Erbil)