Freeway 1 (Iran)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1
Begin Qazvin
Einde Rasht
Lengte 138 km
Route

Freeway 2

Masmudabad

Manjil

Roodbar

Rostamabad

Hashem

Salkisar

Rasht

De Freeway 1, ook wel bekend als de Qazvin - Rasht Freeway (Farsi: آزادراه1 ) is een freeway in Iran. De snelweg vormt een noord-zuidroute in het centrale noorden van het land, vanaf de Freeway 2 bij Qazvin tot aan de stad Rasht in het Kaspische Zeegebied. De snelweg is 138 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Freeway 1 begint op een trompetknooppunt met de Freeway 2 aan de westkant van Qazvin, circa 140 kilometer ten noordwesten van Tehran. De snelweg voert in eerste instantie westwaarts, door woestijngebied, en buigt dan naar het noorden af. De snelweg verloopt eerst op zo'n 1.400 meter hoogte, maar daalt dan sterk naar zo'n 300 meter hoogte bij Manjil. Men komt door een berggebied met toppen tot zo'n 2.700 meter. De bergen vormen de scheiding tussen de woestijn in het zuiden en de tropische regenwouden aan de noordzijde ervan, waarna men in de kustvlakte van de Kaspische Zee komt. Even voor Rasht eindigt de snelweg.

Geschiedenis

De aanleg van de Freeway 1 begon omstreeks 2003, en het eerste deel dat werd opengesteld was een kort stuk vanaf de Freeway 2 tot aan Masmudabad. Dit stuk opende omstreeks 2005 voor het verkeer. In recentere jaren is de snelweg noordwaarts verlengd, de exacte openingsdata zijn niet bekend.

Referenties


Expressways en Freeways in Iran

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 3Freeway 5Freeway 6Freeway 7Freeway 9Freeway 16Freeway 51Qom - Garmsar FreewayTehran - Pardis FreewayGhadir Freeway