Freeway 2 (Iran)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeway Iran.svg
Freeway 2 Iran map.png
2
Begin Mashhad
Einde Tabriz
Lengte 729 km
Route

Afslagsymbool.svg Malekabad

Afslagsymbool.svg Hadiabad

Afslagsymbool.svg Jimabad

Afslagsymbool.svg Mashhad-South

Afslagsymbool.svg Mashhad Expressway

Afslagsymbool.svg Mashhad-Southeast

Afslagsymbool.svg Mashhad-Northeast

Afslagsymbool.svg Mashhad-West


Knooppuntsymbool.svg Azadegan Expressway

Afslagsymbool.svg Tehran-Pouri

Afslagsymbool.svg Tehran-Azadshahr

Afslagsymbool.svg Tehran-Vardavard

Afslagsymbool.svg Karaj-East

Afslagsymbool.svg Karaj-Centre

Afslagsymbool.svg Karaj-South

Afslagsymbool.svg Karaj-Southwest

Afslagsymbool.svg Karaj-West

Afslagsymbool.svg Pishahangi

Afslagsymbool.svg Kordan

Afslagsymbool.svg Hashtgerd

Afslagsymbool.svg Nazarabad

Afslagsymbool.svg Abyek

Afslagsymbool.svg Zibashahr

Afslagsymbool.svg Qazvin-East

Afslagsymbool.svg Qazvin-North

Afslagsymbool.svg Qazvin-Centre

Knooppuntsymbool.svg Freeway 1

Afslagsymbool.svg Qazvin-West

Afslagsymbool.svg Takestan

Afslagsymbool.svg Shenat

Afslagsymbool.svg Khorramdarreh

Afslagsymbool.svg Qarabolaq

Afslagsymbool.svg Bonab

Afslagsymbool.svg Zanjan-East

Afslagsymbool.svg Zanjan-West

Afslagsymbool.svg Sarchame Sofla

Afslagsymbool.svg Yengejeh

Afslagsymbool.svg Shebli

Afslagsymbool.svg Qezelich Meydan

Afslagsymbool.svg Tabriz-East

Afslagsymbool.svg Tabriz-Southeast

Afslagsymbool.svg Tabriz-South

Afslagsymbool.svg Tabriz-Kuy-e-Ostadan

Afslagsymbool.svg Tabriz-Khibayan

Afslagsymbool.svg Tabriz-Kuy-e-Enqelab

Afslagsymbool.svg Tabriz-Manzariyeh

Afslagsymbool.svg Tabriz-Laleh

Afslagsymbool.svg Tabriz-West

Afslagsymbool.svg Tabriz-industry

Afslagsymbool.svg Tabriz-Northwest

De Freeway 2, ook wel bekend als de Tehran - Karaj Freeway, de Tehran - Tabriz Freeway en de Baghche - Mashhad Freeway is een freeway in Iran. De snelweg verbindt de hoofdstad Tehran met de grote stad Tabriz in het noordwesten van het land. Een tweede segment verloopt bij de stad Mashhad in het oosten van het land. De delen zijn respectievelijk 632 en 97 kilometer lang, voor een totale lengte van 729 kilometer.

Routebeschrijving

Mashhad - Baghche Freeway

Het oostelijk deel van de Freeway 2 begint in de oostelijke stad Mashhad en geeft aansluiting naar de Mashhad Expressway, de bypass van deze miljoenenstad. De snelweg voert zuidwaarts door de woestijn, en stijgt van 1.100 naar 1.300 meter hoogte. Naar het westen liggen hoge bergen met toppen tot bijna 3.000 meter, de Freeway 2 buigt hier omheen, en eindigt bij Malekabad. De Highway 44 gaat dan verder naar Tehran, 800 kilometer westelijker.

Tehran Bypass

Zie ook Ghadir Freeway en Qom - Garmsar Freeway.

De zuidelijke bypass van Tehran is ook een onderdeel van de Freeway 2, die daardoor meerdere takken rond de Iraanse hoofdstad heeft. De autosnelweg begint bij Garmsar op de Highway 44. Garmsar ligt ruim 80 kilometer ten oosten van Tehran. De bypass van Tehran wordt in eerste instantie gevormd door de Qom - Garmsar Freeway, een autosnelweg met 2x3 rijstroken, die eerst door woestijngebied voert, daarna door vlak gecultiveerd gebied.

Bij Charmshahr slaat de Freeway 2 en verloopt daarna over de Ghadir Freeway die in noordwestelijke richting voert. Deze autosnelweg bypasst Tehran op ongeveer 50 kilometer afstand. Er zijn knooppunten met de Freeway 5 en Freeway 7. De autosnelweg voert door veelal onbewoond woestijngebied, met wat lage bergen in de omgeving. Het laatste deel voert door meer gecultiveerd gebied, door een grote vallei, waarna de Ghadir Freeway bij Abyek op de hoofdroute van de Freeway 2 van Tehran naar Qazvin eindigt.

Tehran - Tabriz Freeway

De Freeway 2 tussen Tehran en Karaj.

Het tweede deel van de snelweg begint in het westen van Tehran op een knooppunt met de Azadegan Expressway. De snelweg telt 2x3 rijstroken en bedient de uitgestrekte industrieterreinen ten westen van Tehran. Het stedelijk gebied sluit aan op de stad Karaj. De Freeway 2 loopt door het zuiden van Karaj, en vervolgens westwaarts door een vlak gebied naar Qazvin. De snelweg telt doorlopend 2x3 rijstroken en ontsluit een landbouwvlakte. De snelweg zelf verloopt op ongeveer 1.200 a 1.300 meter hoogte, maar naar het noorden liggen besneeuwde bergen met toppen tot 4.800 meter. De snelweg vormt de ringweg van Qazvin, waar de Freeway 1 naar Rasht af slaat.

De snelweg verloopt dan westwaarts via Takestan, een brede vallei volgend. Daarna buigt de weg naar het noordwesten af en volgt de vallei naar de grotere stad Zanjan. Ook op het platteland van Iran telt de Freeway 2 2x3 rijstroken. Ten westen van Zanjan wordt het landschap woestijnachtiger, met een bijzonder gebied halverwege Zanjan en Tabriz met bijzondere landschapsvormen. Dit gebied is zeer dunbevolkt, dit traject heeft dan ook bijna geen afslagen. De snelweg stijgt ook geleidelijk naar zo'n 1.900 meter hoogte, waarna men iets daalt naar 1.600 meter bij het eindpunt Tabriz. De snelweg vormt daarna de zuidelijke ringweg van Tabriz en eindigt ten noordwesten van de stad.

Geschiedenis

Het deel tussen Tehran en Karaj is het oudste, en dateert uit 1966 of 1967. De bouwkosten bedroegen destijds $ 60 miljoen. Dit was de eerste autosnelweg van Iran. Niet alle openingsdata zijn bekend. Het deel tussen Zanjan en halverwege Tabriz is omstreeks 2004 geopend. Een nieuwer deel is ten zuidoosten van Tabriz, dat in 2011 of 2012 is opengesteld, inclusief een circa 2,8 kilometer lange tunnel. Het snelwegtraject bij Mashhad is in 2002 of 2003 geopend. Op 28 april 2013 opende de westelijke bypass van Tabriz.

De bypasses van Tehran zijn aangelegd onder twee verschillende namen, de Qom - Garmsar Freeway, opengesteld in 2015, en de Ghadir Freeway, opengesteld in 2021.

Toekomst

De freeway 2 wordt verder verlengd vanaf Tabriz tot Bazargan aan de grens met Turkije. Hiervoor is op 19 augustus 2014 een overeenkomst getekend. Dit traject is 255 kilometer lang en had volgens planning in 2018 gereed moeten zijn,[1] maar satellietbeelden van 2018 lieten zien dat nog niet met de bouw gestart was.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteit zou op het traject tussen Tehran en Karaj op 205.000 voertuigen per etmaal liggen, de drukste snelweg van Iran.

Referenties

Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway