Fremont Bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Fremont Bridge (Portland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fremont Bridge
Overspant Willamette River
Rijstroken 2x4
Totale lengte 656 meter
Hoofdoverspanning 383 meter
Hoogte brugdek 53 meter
Openstelling 15-11-1973
Verkeersintensiteit 128.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Fremont Bridge is een boogbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Oregon. De Fremont Bridge is onderdeel van de Interstate 405 en overspant de Willamette River in Portland.

Kenmerken

De Fremont Bridge is een stalen, dubbeldeks boogbrug. De boog is maximaal 116 meter hoog. De brug heeft een totale lengte van 656 meter met een hoofdoverrspanning van 383 meter, de langste in Oregon. De brug heeft twee dekken met elk 4 rijstroken en zowel linker als rechter vluchtstroken. De brug is daarmee ruim ontworpen ten opzichte van andere bruggen in en rond Portland. De brug overspant de Willamette River aan de noordkant van Downtown Portland, over de brug lopen de Interstate 405 en US 30. De brug is gelegen tussen twee knooppunten, in het het zuiden ligt een knooppunt met US 30 en in het noorden een knooppunt met I-5. De brug overspant aan weerszijden van de Willamette River ook spoorwegen, met name de oostoever is geïndustrialiseerd.

Geschiedenis

Toen de Marquam Bridge van I-5 aan de zuidkant van Portland opende, waren de kritieken dat het een saai ontworpen brug was. Men nam deze kritiek ter harte en het ontwerp voor de Fremont Bridge werd gebaseerd op dat van de oude Port Mann Bridge in Vancouver, British Columbia. De brug is begin jaren '70 aangelegd en opende op 15 november 1973 voor het verkeer. Tot 2007 was het de langste boogbrug van het type 'tied arch' in de wereld. In 2007 opende de Caiyuanba Bridge in Chongqing, China als langere brug van dit type.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar John C. Frémont (1813-1890), een Amerikaans ontdekkingsreiziger die in de jaren 1840 vijf expedities naar het westen van de Verenigde Staten leidde. Hij was in 1850 één van de eerste twee senatoren voor California in de Amerikaanse Senaat. Hij was ook een majoor in het Amerikaanse leger en vocht in de Amerikaanse Burgeroorlog aan de zijde van president Lincoln. Hij was van 1878 tot 1881 gouverneur van de staat Arizona. Zijn leven werd gekenmerkt door controverses en persoonlijke tegenslagen, maar werd een icoon in de vorming van de Verenigde Staten in de tweede helft van de 19e eeuw.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 128.000 voertuigen over de brug.[1]

Referenties